Här kan själen hitta vila

Sven Oscarsson vid entrén Jon Bengtssätern som numera tjänar som vilo- och rekreationsställe för barncancerdrabbade familjer.

Sven Oscarsson vid entrén Jon Bengtssätern som numera tjänar som vilo- och rekreationsställe för barncancerdrabbade familjer.

TORSBERG (JB)

Elva kilometer nordost om Sunne, längs Munkforsvägen, ligger Jon Bengtssätern, som idag tjänar som vilo- och rekreationsställe för barncancerdrabbade familjer. 1996 fick stödföreningen till Barncancerföreningen Väst, detta torp som gåva av Margit Bergman i Karlstad.

Ett torp, som skulle vara till glädje för cancersjuka barn och deras familjer. Här kan två familjer bo samtidigt. Torpet, som från början varit en fäbod, behövde en rejäl upprustning eftersom det var för litet, då tanken var att två familjer skulle kunna bo här samtidigt.

Nu har det totalrenoverats och byggts ut till en modern stuga och två småstugor har byggts till. Inredningen är toppmodern och smakfull. Många sponsorer har ställt upp med pengar, material eller arbete och notan gick på cirka 1,5 miljoner kronor.

2013 fick stugan ett nytt större kök och 14 sängplatser färdigställdes redo att ta emot familjer. Första familjen kom 1999.
– Här har vi lagt ner en ofantlig massa timmar i arbete, säger Sven Oscarsson, stödföreningens ordförande. Under sommar- och vinterveckorna är det mycket attraktivt att få komma hit. Man kan åka skidor i omgivningarna eller bada i Torsby badhus på vintern och fiska, bada, plocka bär eller svamp om sommaren, berättar Sven.

– Man får stanna en vecka och man måste vara medlem i Barncancerföreningen. Här är toppmodernt med bastu, centraldammsugare, tv, video, parabolanläggning, brädspel, stereo och musikinstrument, säger han vidare.
Man måste söka sig hit för att få en chans att njuta av detta enorma lugn och den påtagliga tystnad, som råder här inne i granskogen. Det rinner en porlande bäck över gården med friskt, rent vatten. Svante Persson, Fallet, är vaktmästare tillsammans med Sven Oscarsson och under lågsäsongen på hösten så snickrar man, lagar och grejar.

– Min allra högsta önskan för dessa drabbade mäniskor är att återhämtandet ska bli så stort som möjligt, så att de ska orka med vardagen där hemma efteråt, säger Sven med inlevelse.
Det finns sex dylika föreningar i Sverige. Sven säger att man välkomnar familjer från hela Sverige.
– Det står alltid ett jättestort fruktfat på köksbordet och välkomnar familjerna. Dessutom finns alltid basvaror här. Färskvaror får man skaffa själva. Den fina braskaminen är till för att användas och ved finns det alltid så man kan få den extra mysfaktorn när det stormar ute, säger Sven.

– Vi köper in årskort till Ski-Sunne, och Badhuset i Torsby för vinterbruk samt Vattenlandet, Äventyrsgolfen, Mårbacka och Rottneros under sommartid. Sunnebazaren kommer och byter ut trasiga leksaker och är väldigt behjälpliga. Här i stugan ska allt vara trevligt och glatt, säger Sven och ser glad ut.

– Vi tillhandahåller kondoleanser på ”Stödföreningen Jon Bengtssätern” och det gör att man får ett litet nätverk, säger Sven, som välkomnar varje krona som kommer in den vägen.

Sven Oscarsson är en känd Sunne-profil genom sitt musicerande. Han ingår i Sunne Durspelsklubb sen många år och han spelar till Sunne Folkdansare sen slutet av 1990.
– Jag brinner för både musiken och arbetet med Jon Bengtssätern, säger Sven som är Sunnebo av födsel och ohejdad vana. Sina arbetsår har han haft på sågen i Ulfsby, en minkfarm, Lerans såg och senast Lerans bygghandel. Numera är han en pigg pensionär.

Ett stort intresse är motorcykeln på 1000 kubik, som tagit Sven och hustrun Marianne ut på härliga resor, speciellt i Norge. Han är även ägare av en gammal moped, en Yamaha från 1980-talet, som han köpte på Tradera. Sven är händig, huslig och mycket nyfiken. Ser framåt och är positiv av naturen.
– Jag försöker hålla mig igång genom att promenera mycket, det måste man, det är man skyldig sig själv, avslutar denna man som tycker att det är fantastiskt att ha förmånen att bo i Sunne kommun och Fryksdalen.

Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON

Share