Gullby drönare inspekterar skog

Hittar vindfällor, toppbrott och gör volymmätningar

Jennifer Karlsson och Hubertus Gullby. Hunden Frank är förstås med.

DRÖNARE (JB)

Att inspektera skogen eller lager med drönare är snabbt och kostnadseffektivt. Gullbys drönare på Gabinusgården kan och gör mer än så.

Gabinusgården är belägen i Mosshult, söder om Åtvidaberg. Här har Gullby & Co AB som utför drönarjobb sitt säte.

Hur länge har du hållit på med drönare?
– Jag startade firman med en god vän för fem-sex år sedan, berättar Hubertus Gullby. Jag köpte ut honom för ett år sedan. Han har inte riktigt tid.
– Vi nischade oss med att leta vindfällor, toppbrott och sådant och även mot industri så att vi kan göra inventeringar av lager, alltså volymmätningar på träindustrier så man kan se hur mycket volym det är i en virkeshög eller i en flishög.
– Så länge det är en volym så går det oftast att mäta. Jag är virkesmätare och jobbade med det i många år innan det här. Just virke, flis och volymmätningar där har vi väldigt bra koll på hur man räknar om olika volymer och liknande.

Bland kunderna finns Stora Enso, som är en återkommande kund. Gullby gör årliga lagerinventeringar på deras olika upplag.
– Då mäter vi i första hand volym på flis och på bränsleved, så får de en detaljerad rapport där det står precis hur mycket volym de har på sin anläggning innan de gör bokslutet. De vet då vad de kan ta med in till året därpå. Det är väl det vi gjort mest, volymmätningar på industri.

Man pratar om många tillämpningar för drönare som att leta barkborreangrepp. Metoden är snabb och enkel.
– Barkborreflygningarna har ändå inte varit så mycket. Jag tror många som har skog, de vet var barkborreträden är.
– Tjänsten är annars ganska effektiv.

Det är även en fråga om hur stora arealer skog man har. Med 1 000 hektar går det inte att få en överblick till fots. För stora bolag kan det verkligen vara till hjälp. Mindre skogsägare med 50 till 100 hektar, tror Hubertus har full koll på var träden är.

När Gullby letar barkborreträd flyger man över ett område och fotar det. Fotona skickas till Arboair som analyserar dem genom ett AIprogram och så fås en översiktskarta där varje träd som är stressat eller dött syns. Kartan visar även skillnad på gran, tall och löv.

– Gör man en sådan flygning i god tid kan man se de stressade granarna i tid och kan ta bort dem innan det sprider sig. Det är det som är hela syftet med det här samarbetet, att man kan hitta de här träden innan de står döda i skogen. Då är det för sent.

Drönare har kommit väldigt mycket på senare och man ser hela tiden nya tillämpningar av tekniken. Tar du även andra uppdrag än skogliga?

– Drönare är en jättestor hjälp så vi har även gjort några jobb i form av inspektioner av fastigheter, att man flyger upp och kollar tak, hängrännor så slipper någon gå upp på en stege på ett hyreshus. Det kan kanske vara någon förening som vill ha årliga bilder på sina hyreshus för att kunna planera vad som behöver göras. Det tar tio minuter så har man åkt över.
– Reklamfilmer gör vi också. De får råmaterialet att klippa hur de vill, men jag kan också göra reklamfilmen helt och hållet om det skulle vara så. Jag kan redigera och göra sådant med. Det är valfritt.

Jennifer Karlsson bor tillsammans med Hubertus. De har flera järn i elden.
– Det är att sköta gården här hemma, skogen och djuren, berättar Hubertus. Vi har inte så många djur. Det är två får och kaniner. Så håller vi på med turism och har uthyrningshus, Bo på lantgård.

– Jag jobbade heltid fram till för ett år sedan, berättar Jennifer. Nu jobbar jag 20 procent och jobbar istället hemma på gården. Jag sköter hus, hem och ladugård och allt som har med uthyrningshusen att göra. Hubertus sköter dator, annonser, kontakt och jag allt det praktiska.
– Jag älskar att vara i stallet och pyssla och greja.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share