Grankulla satsar på dikoproduktion

Valdemarsvik_Grankulla_3

Valet stod mellan att bygga eller att lägga ner

VALDEMARSVIK

På gården Grankulla i Skrickerum som ligger i den sydvästra delen av Valdemarsviks kommun satsar far och son, Bill och Daniel Johnsson på dikor. Därför byggdes ett nytt djurstall som togs i bruk förra våren. Valet stod mellan att bygga nytt eller att lägga ner djurproduktionen. Ombyggnad av den gamla ladugården var inget alternativ.

– Det här var något vi trodde på, i varje fall när vi tog beslutet, nu har ju tyvärr köttpriserna gått ner, säger Bill Jonsson. Nu verkar det emellertid som om priserna är på väg uppåt igen. Det finns trots allt de som hellre väljer svenskt kött än det som är importerat. På Grankulla brukas 70 hektar åker, det finns 30 hektar betesmark och 130 hektar skog. I det nybyggda stallet finns plats för 110 kor och för tillfället är det 84 som kalvar in nu i vår, fördelat på 68 kor och 16 kvigor.

Byggnaden mäter totalt 18 gånger 78 meter och är indelad i fem grupper med liggbås. Det finns också en speciell avdelning, med ordentligt med halm, dit endast kalvarna har tillträde. Korna tar sig helt enkelt inte in där. Det rör sig om en träbyggnad med fribärande limträbalkar. Med tanke på eventuell snölast har dessa överdimensionerats, samtidigt som taklutningen är relativt brant.

Noteras kan att limträbalkar ur brandförsäkringssynpunkt är fördelaktigare än stål. Dessa står nämligen emot brand bättre än stål. En naturlig fråga i sammanhanget är vad det hela kostade. Bill suckar, men Daniel svarar.– Runt fyra miljoner plus våra egna arbetstimmar, säger Daniel. Ett viktigt skäl till satsningen var att Daniel är intresserad att ta över gården. De har pratat om generationsskifte men inte kommit så långt ännu.

Valdemarsvik_Grankulla_2Idag är det Bill som står för det hela, men det kanske blir tal om att börja som arrendator för Daniel. Det handlar ju trots allt om stora summor och sen finns det ytterligare två barn i familjen.
– Jag har annars pratat med andra bönder i min ålder, vilka väljer att inte satsa utan istället investera så lite som möjligt, eftersom det inte finns någon som vill ta över driften, säger Bill.

Därför är han glad att sonen är intresserad och att det ser ut att kunna bli en fortsättning. Det pratas annars om att det ofta behövs flera ben att stå på när det gäller dagens lantbruksföretag. Så även på Grankulla. När det gäller skogen så sågar vi en del här och även hyvlar. Lite snickerijobb åtar vi oss också. Jag ska bland annat bygga en trappa hos en granne, säger Bill.

Ett annat extrajobb som främst Daniel ägnar sig åt är ställningsbyggande, där han hjälper ett annat företag. Idag krävs kurser och certifiering för det mesta så jag har gått en kurs på en vecka för att få bygga ställningar som är högre än nio meter, säger Daniel. Redan om ställningen är högre än två meter måste man ha gått kurs, men då räcker det med en dag.

Det är ju Daniel som ska driva gården i framtiden och han är inte avskräckt från att ta över, trots att lönsamheten inte är den bästa. Det är väl detta att hälften av intäkterna är bidrag. Det skulle vara underbart om man klarade sig utan bidrag, men nu är det det här systemet som gäller och man får helt enkelt gilla läget, säger Daniel.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share