Grålleklubben arrangerade skogsdag

En familjedag med trevliga arrangemang

Andreas Fors kör ut virke med sin David Brown 31 F, utrustad med halvband.

VALDEMARSVIK (LT)

Det var folk lite överallt i skogen när Svenska Fergusonklubben Grålle arrangerade en skogsdag på gården Klinten, i Fyllingarum strax norr om Ringarum.

Ett helt gäng gamla veteraner, traktorer alltså, var i verksamhet för att transportera ut virke. Det gavs förstås även goda möjligheter att lösa olika världsproblem och idka trivsam samvaro.

Skogsdagen genomfördes i strålande vinterväder. Det kan man kalla tur med vädret eftersom det ösregnade och blåste snålt hela dagen efter.

Det gavs fina möjligheter att fylla nostalgibehovet för dem som var med på den tiden då skogsbruket var ett annat än det är idag. Samtidigt kunde yngre generationer få undervisning och även se med egna ögon hur det var.
– Det är verkligen roligt att det kom så mycket folk och att de verkade trivas och uppskatta det vi hade att erbjuda.
Den som sa detta var Håkan Bergström. Han är son till en av klubbens grundare, Kurt Bergström.

Skogsdagen hölls alltså vid Klinten i Fyllingarum. Dagen var lite som en generalrepetition inför Fyllingarumsdagarna som Grålleklubben genomför där 20 – 21 juli. Det är elfte gången detta evenemang går av stapeln, och andra året sedan det flyttade från gården Fyllingarum till närbelägna Klinten.

Klinten är en historisk plats eftersom Kurt Bergström, bodde där. Hans son Håkan, är sambo med Ann ”Jutta” Gustavsson. Hon är dotter till en annan grundare, Rolf Gustavsson och bor nu på gården. Rolfs sonson Johnny är också starkt engagerad i klubben.

Skogsdagen har utvecklats till ett riktigt familjeevenemang. Det fanns allt från körning med häst, till en av de första skotarna att titta på i arbete. En gammal maskin för vedklyvning visades också i arbete av Johnny Bergström. Arbetarskyddet hade säkerligen inte godkänt denna konstruktion idag.

Självfallet var det Grållar som dominerade i skogen denna dag, men där fanns även andra märken representerade. En David Brown 31F, utrustad med halvband, tillhörde rariteterna. Den har tidigare gått på en torvmosse och ägs nu av Anders Fors som till vardags är chaufför på en modern skotare.

En Volvo Krabat användes också och en Victor fick via en remskiva dra den gamla vedklyven.

Korvgrillning och kaffeservering tillhörde också de populära begivenheterna. För det senare svarade bygdegårdsföreningen i Fyllingarum. På plats var även skogsägarföreningen Södra som informerade om sin verksamhet. I dagsläget har barkborren och dess härjningar fullt fokus. Detta på grund av att en hel del skog är angripen. Virket måste ut ur skogen så fort som möjligt så detta har högsta prioritet för tillfället.
– Jag har tagit med tre bitar av gran som drabbats av barkborreangrepp, de är i olika stadier. Till en början syns endast små, små hål i barken, berättade Anders Ek som är ordförande i Norrköpings skogsbruksområde.

Text och bild HANS ANDERSSON

Share