Genombrott för quinoa i Sverige

David Appelgren vid den växande quinoan.

VÄDERSTAD (JB)

David Appelgren är en forskande odlare, som gärna söker möjligheter att ta fram svenska ersättningar till det som vi vanligtvis importerar från främmande land.

Nu har han, tillsammans med Erik Jacobsson gett sig på att odla quinoa, även kallat mjölmålla, en gröda som tidigare egentligen bara har odlats på 3 000 meters höjd i Peru och Bolivia och som det har sagts inte går att odla i Sverige.

David håller till på Omberg Lövhagen i norra delen av Ödeshögs kommun intill länsväg 919 och Erik på Kasta gård intill samma väg i Vadstena kommun. Tillsammans odlar de 13 hektar en bit bortom Utterstad södergård inte långt från Väderstad. Och där har de den största quinoaodlingen i Norden vad David vet.

Starten på denna verksamhet sker i Davids forskande. Han letar efter något nytt.
– Det gäller att vara unik, säger David. Att ha annan gröda än de vanliga, typ potatis.
Han hittar att Köpenhamns universitet har jobbat i omkring 30 år och fått fram ett utsäde av quinoa, som passar i Norden. Den kan nämligen inte direkt föras över till våra trakter.

Från början kan man inte skörda förrän i december men på universitetet har man lyckats skapa ett utsäde som ger skörd i slutet av augusti. Ytterligare en fördel med odlandet är att det är brist på quinoa på världsmarknaden.

Apropå detta berättar David att det är motsvarande förädlingsprocess som vi en gång för några hundra år sedan har gjort med potatisen och majsen för att få dem att trivas i vårt klimat.

De båda odlarna börjar i liten skala år 2015 och odlar på några kvadratmeter för att pröva sig fram. Det är ju en helt ny gröda i Sverige.

Året efter ökar de till ett halvt hektar på Kasta gård och i år odlar de på allvar. Skörden rensas, sållas i kvarn, poleras, sköljs så att saponiner, det vill säga bitterämnen, på skalet försvinner och torkas. Torkningen sker i Kasta där de även odlar ytterligare fyra hektar.

En lördag blir det bråttom att tröska. SMHI lovar rikligt med regn de närmaste dagarna. Erik och David vågar inte vänta även om mjölmållan är ganska blöt.

Skörden blir långt över förväntan, nästan lika god som i Peru och Bolivia. Det betyder minst 13 ton men David tror på mer och han får rätt. Det blir över 20 ton. Växterna är 160 centimeter höga eller mer, på sina ställen är den uppe i 190 centimeter.

Man kan använda quinoa dels så som man använder ris dels till att göra mjöl, berättar David. Quinoa har dubbelt så mycket fiber och dubbelt så mycket protein som ris. Dess – utom kokar det på halva tiden jämfört med ris, tillägger han. Den kan bli litet dyrare än ris men å andra sidan är den mer mättande och man tar därför mindre portioner.

Quinoa kan användas i en sallad eller som tillbehör till både fisk, kyckling och kött. På nätet finns ett antal recept med quinoa. Till exempel quinoa med rödbetor och kyckling, i sallad med melon och kryddiga korvar eller äppelquinoa med kanelsås.

All odling är ekologisk och den färdiga varan blir kravmärkt. Den paketeras och försäljning kommer att ske bland annat på Kasta gård och hos David på Ombergs Ekogård.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share