Gärdslätt ErmEstorp 1

Vykortsvackert vid vägens slut

179 hektar, varav huvuddelen skog. Välskötta byggnader och välskött allt. Välkommen till gården Gärdslätt Ermestorp 1 som är veckans gård till salu.

Omgiven av skog i det annars uppbrutna landskapet där öppna jordar, gårdar och skog ger en trivsam bild av en agrar landsbygd finner man gården Gärdslätt Ermestorp 1. Man kan säga att läget närmast är mellan Strålsnäs, Boxholm och Väderstad.

Alla känner väl till de närliggande orterna och åtminstone en del av det som finns där. Det nära Väderstad har med sitt läge nära E4:an har förutom Väderstad Verken där internationellt välkända lantbruksmaskiner och redskap produceras, sitt Centralkonditori som är känt för resenärer från hela landet, en historik som man kan gräva sig ned i under en lång tid.

Härifrån är det inte heller långt till det historiskt så betydelsefulla Bjälbo.

Lyfter man blicken bara en aning så finns Boxholm och Mjölby på bekvämt nära avstånd. Gården är måhända lite avsides de stora stråken, men bara med någon eller några få kilometer. Det gör läget väldigt bra, ”enskilt och ändå centralt” avseende vägnätet och de kommunikativa möjligheterna.

Gårdsbilden på Ermestorp beskrivs av mäklaren som ”… en nästan unik möjlighet till avskildhet i en vykortsvacker miljö.” Det är ingen överdrift. Byggnationen på gården uppges vara nästan i originalskick och har vårdats med omsorg så den är i gott bruksskick.

Den prydliga tomten om 2 000 kvadratmeter är som om en oas öppnar sig i skogen. Mangårdsbyggnad, flygel, ladugård, magasin och uthus ligger bekvämt och praktiskt samlade utan minsta spår av trängsel. Varje byggnad har sin självklara plats. Det är bara att hålla med om uttrycket vykortsvacker.

Mangårdsbyggnaden är i 1 ½ plan. Den byggdes 1909. Huset har en boarea om 150 kvadratmeter. På tomten finns även en andra bostad, en flygelbyggnad som är i två plan.

Ekonomibyggnaderna, ladugård och loge, magasin, uthus med mera uppges ha gott om förvaringsmöjligheter.

Marken som tillhör Ermestorp är om 179 hektar som fördelas på 176 skog, 174 hektar produktiv skogsmark enligt skogsbruksplanen. Till dessa kommer även tre hektar åker, gräsvall, som är muntligen upplåten, utan någon ersättning. Skogen är välskött, liksom byggnation och allt annat. Det totala virkesförrådet bedöms till 36 267 skogskubik, som betyder hela 208 kubik per hektar. Boniteten beräknas till 8,3.

Trädslagsfördelningen förhåller sig så att det är nästan lika mycket tall som gran, 46 respektive 42 procent. Resten är förstås lövskog.

Det uppges att jakten är god. Här finns bra stammar av älg, rådjur och vildsvin. Ägarna har haft jakten själva och kommer ha det så för kommande jaktsäsong. Ny köpare kan dock delta vid vissa tillfällen.

Ju mer man tar till sig av Gärdslätt Ermestorp 1, ju mer fascinerande framstår gården och ägarna, de två bröderna, som förvaltat detta arv så väl. Åter till ordet ”unik” så är mäklarens påstående att det är sällan, rent av mycket sällan, en sådan här gård kommer ut på öppna marknaden.

Text: BO BÄCKMAN

Share