Fredrik och Nadine trivs bland djuren

Staffansbo_Smadjursgard_2Staffansbo smådjursgård är deras hobby!

BOXHOLM (JB)

Det började med att de skaffade lite höns, men numera är det en mängd andra djur av olika slag som samsas med Fredrik Björkegren och Nadine Joelsson på deras gård, Staffansbo.

Djuren är deras hobby, och för första gången har de nu haft ett öppet hus hemma i Staffansbo. Och fler besökare än vad de vågade drömma om dök upp! Det är i den vackra Åsbo och Pålsbobygden de bor, det unga paret Fredrik Björkegren och Nadine Joelsson. På våren 2013 flyttade de in på gården Staffansbo, men de är långt ifrån ensamma på gården de har nämligen sällskap av en hund, tre katter, sex kaniner, tretton höns, sex ankor, tre gäss, femton vaktlar, tre kalkoner, tio getter och femton bisamhällen.

Staffansbo_Smadjursgard_6Det är dessa djur som Björkegren och Joelsson äger, men det finns också grisar på Staffansbo fast dessa är de inte ensamma ägare till. Grisarna bökar nu på en gräsplätt och det är meningen att de ska bereda marken för att paret ska kunna odla potatis och andra grödor just där. Fredrik Björkegren arbetar sedan något år tillbaka på sågen i Boxholm, det vill säga Rörvik Timber.

Nadine Joelsson studerar men blir i juni klar som behandlingspedagog, och hon säger att hon därefter hoppas få något arbete, kanske inom skolan. Så varför detta intresse för djur och för landsbygden? Kanske har uppväxten spelat in, det tror de båda två. Fredrik växte upp i Danielshammar, drygt 17 kilometer öster om Boxholm och längs vägen mot Ulrika, och Nadine kommer från Västra Harg.

Vi bodde i ett mindre torp först, Stjärntorpet, och där skaffade vi lite höns berättar Fredrik. Efter flytten till Staffansbo så har mer djur kommit in det trevliga parets liv, och på sociala medier kallar Nadine gården för Staffansbo smådjursgård. Fredrik Björkegren berättar att han som ung grabb tyckte det var spännande med insekter. Han gillade att gå i skogen, vända på stenar, och studera de små kryp som dök upp.

Det kanske är en orsak till att jag ville börja med biodling säger Fredrik med ett leende. Numera har han alltså 15 bisamhällen att pyssla om, och han har lärt sig denna syssla genom att läsa om biodling på internet, se dokumentärer och genom biodlarföreningarna i Mjölby och Boxholm. Alla djur på Staffansbo kräver i princip all ledig tid för Fredrik och Nadine. Alla har väl en hobby, och detta är vår hobby, ler Fredrik.

Nadine Joelsson berättar att det finns de som undrat om de livnär sig på det som gården ger, men som det ser ut just nu är det inte så. Honung och ägg av olika slag säljer de en del av, men annars så gillar Fredrik och Nadine helt enkelt att ha djur omkring sig. En söndag i början av maj så inbjöd Fredrik och Nadine till ett Öppet hus på Staffansbo smådjursgård.

Paret hade inte annonserat i några tidningar, utan inbjudan hade gått ut via de sociala medierna. Det räcker numera, skrattar Fredrik. Det är ju chockartat så mycket folk det har kommit! N adine uppskattar att det var 70-80 personer som kom till Staffansbo och gårdens Öppna hus. Fantastiskt roligt, men egentligen är det ju synd att det är så populärt att komma hit sa Nadine, för det visar ju att detta är väldigt ovanligt.

– Förr såg det ju ut ungefär så här överallt” menar hon. Men visst tyckte hon det var roligt att se barnens reaktion när de till exempel fick syn på de gulliga små kycklingarna. Staffansbo smådjursgård har många följare på Facebook, och Jane Bornsäter Svensson har tagit del av inbjudan till Öppet hus på detta sätt.

Hon berömmer Nadine, och säger att det är jätteroligt att ta del av hennes bilder och att läsa hennes inlägg. Vid detta Öppna hus kunde man – förutom att ta del av alla djuren – gå en kort tipspromenad. Hälften av frågorna handlade om djur i allmänhet och hälften om djuren i Staffansbo. De som följt gården via Facebook och Instagram borde klara frågorna, log Nadine. Fredrik och Nadine hade också ordnat med kaffeservering, och många slog sig ner bland trädgårdsmöblerna och njöt av fikat denna behagliga majsöndag. Detta var första gången som paret ordnade med ett Öppet hus på deras gård, men det var knappast sista gången, och med en sådan succé som det nu blev är det ju än mer troligt att de välkomnar allmänheten igen. Ja, en gång i juni och en gång i juli kan det nog bli Öppet hus här igen, säger Nadine Joelsson. Se där ett trevligt utflyktsmål en vacker sommardag!

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share