Förvandlar tunn vätska till gel

Framgångsrik produktion i Kisa

I Kisa tillverkas superabsorberande material som exporteras till drygt 30 länder i alla världsdelar. I ett så kallat renrum arbetar Tommy och Marie med att packa förbandsmaterial som sedan skickas vidare till Holland för sterilisering.

 KISA (JB)

– Vi har bra produkter och tar hela tiden fram nya. Vi är ett flexibelt företag som har full kontroll över produktionen, från ax till limpa. Men det räcker inte med att ha tekniskt bra produkter. Vi jobbar också mycket med de mjuka värdena såsom kunskap och service, framför allt gentemot vården.

Det säger Hans Karlsson, vd på Absorbest i Kisa, ett ganska okänt företag i Sverige som exporterar 95 procent av sina produkter till drygt30 länder i alla världsdelar. Företagsnamnet kan vara en ledtråd. Absorbest tillverkar nämligen superabsorberande material som används inom framför allt livsmedelsindustrin och vården. Tillverkningen sker i Kisa där vd Hans Karlsson tar emot på kontoret med utsikt över Kisasjön. Här arbetar drygt 30 personer –hälften i produktionen och hälften på kontoret, varav fyra enbart sysslar med produktutveckling.

Absorbest startades 1997 av Rolf Rovaniemi och Torbjörn Hansen som både jobbade på Duni i Kisa. Rolf jobbade med produktutveckling, slutade på Duni och byggde upp ett nytt företag med sina idéer. Under den första tiden jobbade han själv dygnet runt med detta och 1998 var den första produkten klar –absorbenter för fiskeindustrin. Färsk lax som ska flygas runt i världen packas i is, och för att inte den smälta isen ska förstöra laxen placeras absorbenter underfisken.

Absorbenterna suger upp och binder vätskan. Hur funkar det? Jo, absorbenterna består av ett lager papper och ett lager plast med ett pulver,SAP (superabsorberande polymer), emellan. Det är liknande pulver som används i till exempel blöjor. När vätska sugs upp bildar pulvret en gel som stannar kvar i absorbenten.

En kvadratmeter kan absorbera upp till 20 liter vätska utan att droppa. – Rolf insåg att det behövdes absorbenter på fler områden och att vården är ett sådant område, berättar Hans Karlsson. I operationsrum används mycket saltlösning för att skölja och den lösningen hamnar på golvet och skapar halkrisk. En absorberande matta för operationsrum togs fram. 2005 gav sig Absorbest in på ett annat område inom vården, nämligen sårläkning.

– Sår som är högvätskande kantas om hand av superabsorberande förband. Det som förr kallades kroniska sår kallas idag för svårläkta sår. Styrkan med våra förband är att de tar hand om överflödig vätska och låter sårområdet få en bra miljö för läkning. – Våra förband tillverkas i så kallade renrum här och skickas sedan till Holland för sterilisering.Inom det medicinska området är spårbarhet och sterilitet mycket viktigt.

Det är många lagar och regler som gäller, så vi har en noggrann kvalitetskontroll I Kisa finns fem produktionslinjer som ännu så länge körs dagtid. Men verksamheten växer och det finns behov av personalrekrytering och kanske skiftgång framöver. Absorbest jobbar med partnerorganisationer i alla länder dit man exporterar. Dessutom har man ettpar globala samarbetspartners.

– Vi finns i både stora och små miljöer. Våra största marknader är idag Tyskland, Frankrike, och England, men vi växer i USA och vill bli ännu större där. USA är en gigantisk marknad. Vi håller också på att flytta frampositionerna mot vården i Sverige. – Vårdbranschen är mindre konjunktur känslig och Norge investerar kraftig i laxindustrin, så det här är ett spännande bolag med tillväxt i flera branscher, säger Hans Karlsson. Det ger dynamik i företaget.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share