Fågelkulla Södergård 1

Stor charm i skön bygd

Drygt 20 hektar mark, bostadshus, fritidshus och ekonomibyggnader i en skön bygd. Välkommen till charmiga Fågelkulla Södergård 1, som är veckans gård till salu.

De som känner till den här bygden vet hur trevlig och vacker den är. Landskapet är kuperat och skogigt, men här finns även sjöar och gårdar. Naturupplevelserna, som kan vara riktigt stora, väntar överallt.

Gården Fågelkulla Södergård 1 är belägen i trakten mellan Haraldsbo och Drögshult. Adressen har Nykil i namnet och från gården är det inte långt till vare sig Ulrika eller Törnevik.

Det närbelägna Törnevik vid sjön Järnlunden är välkänt. Många tänker på Törnevik som en plats för semester, sommarstugor, båt, fiske och bad, vilket förstås inte är hela berättelsen. Ulrika är en mycket levande ort med betydligt mycket mer att erbjuda än sin välförtjänt rikskända årliga marknad.

Lägger man till Hallstad Ängar och Trollegater visar det ännu lite mer av bygdens pärlor. Till Limmernäs kursgård och lägergård är det fågelvägen bara någon kilometer från gården. Vill man ha en rent unik och underbar upplevelse så finns det fascinerande kulturreservatet Öna inte heller långt bort. Här finns vandringsleder, fiske med mera. Med fastigheten följer också jakt.

Gårdsbilden är traditionell och betagande charmig. Om man föreställde sig en äldre mindre gård i en sådan här bygd så är det troligt att den skulle se ut just såhär. Såväl bostadshus som övriga byggnader bidrar till en harmonisk miljö. Trädgården med sina väletablerade träd, buskar och andra växter förstärker det ombonade varma intrycket.

Det röda bostadshuset i 1,5 plan har fyra rum och en boarea om 86 kvadratmeter samt en biarea om 18. Man går in via en klassisk förstukvist under tak och med sittplatser vid sidorna. Inne i huset är det modernt och möter väl upp dagens norm, om än i enklare tappning, men ändå finns känslan av det äldre bevarad. Köket är en bra illustration till detta. Jämte diskmaskinen finner man en äldre vedspis, som fungerar. Ett äldre trägolv gör att köket landar behagligt i dagens bekvämlighet utan att tappa kontakten med husets ursprung.

På det här våningsplanet finns också sådant som ett allrum varifrån man kan gå ut på den takförsedda altanen. Det övre planet inrymmer ett mindre sovrum samt ett större med rejäla massiva golvtiljor. Här uppe finns även kattvindar och förråd.

Gården har några enklare mindre ekonomibyggnader samt en något större. Här finns visthusbod, gästhus, garage, vagnslider, loge med mera.

Några meter från tomten, kanske 100 meter, finns en fritidsbostad. Där finns även anlagda dammar. Det är en plats för extra trivsel och rekreation. Fritidshuset inrymmer ett litet kök, vardagsrum och öppen spis. Intill fritidshuset finns en mindre gäststuga med ett sovrum.

Fastighetens mark uppgår till 21 hektar. Av dessa utgörs 12 av skog, tre av för närvarande obrukad åkermark och tre av bete. För den som vill odla lite så finns fina möjligheter.

Fågelkulla Södergård 1 öppnar för ett boende och eller en fritid i en underbar bygd med ett mycket stort utbud. Man bo och kanske även verka här, utveckla och skapa sitt liv i ostörd skön landsbygd samtidigt som Linköping bara är cirka 30 minuter bort.

Text: BO BÄCKMAN

Share