Ett trivsamt samarbete i Halvarby

Smedja, klädbutik och växtloppis runt samma parkering

Smeden Johan Rydberg visar sitt hantverk.

ÖDESHÖG (JB)

I Halvarby, en mil bortom Ödeshögs samhälle, har flera lokaler öppet när det är Östgötadagar. Alla är dessutom sällsynt bra på att hänvisa till varandra. Det kan bidra att de är släkt men det är ändå påfallande trevligt. – Vi drar varandra, säger Birgitta Svensson, som har titeln verkställande direktör och är en av de två kvinnor, som driver Lilla Hus Collection.

Vid parkeringen vandrar Börje Rydberg. Han berättar att på lördagen var det väldig fart. Nu söndag är det litet lugnare men fortfarande gott om besökare. Det är säkert en fördel att ha flera aktiviteter på gångavstånd mellan sig.

Smeden Johan Rydberg finns, som sig bör, i smedjan. Hans företag heter Rydbergs Smide & Hantverk och han säljer bra under denna helg. Han berättar att folk i första hand köper krokar, kapsylöppnare, skohorn och skulpturer.

Johan smider ibland under helgen. En del vill köpa just den grej som de har sett att Johan har gjort och då handlar de direkt. Annars borstar Johan grejerna, som han har smitt, och oljar in dem innan de får en ny ägare.

Efter helgen blir det grindar och trappräcken för smeden. Men Johan är inte bara smed. Han spelar även i bandet ”Grimner”. Coronan har änd rat tillvaron för musikerna. Det blir inga spelningar i år. Den senaste sker i februari 2020 i Tyskland. I oktober ska bandet skriva ny musik i stället för att vara ute och spela.

På den korta vägen mellan smedja och outletförsäljning finns en liten växtloppis. Det är Carina Ekviva som helt enkelt har satt ut ett bord, en skylt med swishnummer och en massa växter, som kostar 25 kronor styck.

På logen ovanför smedjan finns klädaffären Lilla Hus Collections höstoutlet. Det är andra året som de deltar på Östgötadagarna, berättar Birgitta. De brukar ha outlet två gånger om året. Under Kristi himmelfärdshelgen är det i vanliga fall våroutlet, men nu har det ju inte varit någon konstrunda på två år, konstaterar Birgitta.

På logen tömmer Lilla Hus sitt lager och Birgitta säljer byxor, blusar, klänningar, väskor, med mera till en strid ström av kunder. Här finns kläder för både herrar och damer. Många kunder är långväga. De kommer från bland annat Tranås, Jönköping, Motala och Gränna och tar en utflykt hit och ser samtidigt på fin natur.
– Varje dag en ny kund, säger Birgitta, men det gäller ju främst Lilla Hus.

Hon berättar att nytt för i år är en planerad julklappshelg under sista advent.

I Lilla Hus säljs kläder till alla i åldrar mellan 15 och 100 år. Butiken är öppen onsdagar – söndagar under litet varierande tider. Kunder i riskgruppen får komma en timma före öppning eller en timma efter stängning. Man kan även boka tid för egen visning eller tjejkväll med minst fem personer.
– Många nya kunder har letat sig hit i coronatid. Både för att få en utflykt och för att slippa de stora butikerna och gallerierna, säger vice verkställande direktör Carina Rydberg.

Nu i september är det åttonde året butiken finns. Sedan fyra år tillbaka säljer Lilla Hus även herrkläder och den försäljningen ökar. Det är ett stort utbud i liten lokal och Carina berättar att det kommer nyheter varje vecka. Nu köper kunderna hösten. Själva gör hon och Birgitta inköpen ett halvår i förväg och tittar alltså redan på vårkläder.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share