En bortglömd kulturgård tar form

Jacob ser till att ge foder till baggarna. De blir mat för familjen och en del säljs vidare.

Jacob ser till att ge foder till baggarna. De blir mat för familjen och en del säljs vidare.

KIL (JB)

Sofia och Jacob bodde i ryggsäck i två års tid. Friluftsaktiviteter var en gemensam nämnare och de träffades på en kurs. När de för nio år sen fann den gamla gården, som naturen höll på att sluka tänkte båda samma tanke: ”Det är här vi ska satsa och bygga upp ett liv”. De är nu på god väg att både främja och befolka landsbygden.

Paret Sofia och Jacob Martinell- Funch har arbetat med gården, lugnt och metodiskt. Jacob tar olika uppdrag för att försörja familjen, men även arbetet på själva gården är en egen näringsgren. Här finns djur som får, getter, ankor, höns som ger mat och paret tar också vara på skinnet från får och getterna. Jacob kan byggnadsvård och erbjuder sina tjänster både när och fjärran.

– Vi har själva renoverat och isolerat det hus vi numera bor i, säger Jacob. Huvudbyggnaden från slutet av 1800-talet är nästa renoveringsobjekt. Allt behöver gås igenom från grunden och sen byts de delar som är i för dåligt skick. De håller på att återta vildmarken som fanns här när de flyttade hit, sakta men säkert öppnar de upp landskapet. Jacob renoverar de gamla husen enligt alla konstens alla regler.

– Det ska vara i samklang med naturens material, säger Jacob, som har sett gården som en försöksgård för sin och Sofias livsfilosofi. Ett ställe att förverkliga en livsdröm.

Från början var detta område en regelrätt sätervall för ortens djur att beta sommartid. Mellan åren 1882 och fram till slutet av 1950 var det en lantgård och de efterföljande tjugo åren, innan allt började förfalla, användes huset som sommarhus.

– Flera av byggnaderna på tomten var gemensamma länge, bland annat finns här en gammal bastu som förr användes för att ta hand om linnet, många som kommer hit blir nostalgiska och minns hur det var förr, säger Jacob.

Att börja bruka upp mark som naturen håller på att ta igen är en tung och mödosam uppgift, det ställer krav på tålamod och annat sorts mod.
– Vi har tagit uppgifterna på allvar, men det har fått gå i vår egen takt, säger Sofia. Att familjen under tiden har utökats med fem barn har också tagit sin rundliga tid.

Livet på gården är av det enklare slaget. Det finns vatten på gården ur egen brunn och det finns el indraget, men man försöker leva så sparsamt det är möjligt.

– Vi försöker leva på ett annorlunda sätt, ett sätt som ger mindre negativa ekologiska fotavtryck, säger Sofia.
Att sänka sina utgifter är ett bra sätt anser hon och förtydligar:
– En av de vägar vi nyttjar i vår strävan efter så låg miljöpåverkan som möjligt är att delvis vara självförsörjande på mat, då kan vi leva lite på sidan av konsumtionssamhället och ända ha ett fullgott liv.

De unnar sig ekologisk mat och sparar inte på de utgifter som blir när de även tvingas köpa utifrån. Ett sätt att spara är att köpa kvalitativ mat och större förpackningar som räcker längre. Vissa år har de även odlat en hel del grönsaker, men just i år har Sofia varit upptagen med yngsta sonen och fått mindre tid till utomhussysslorna. Lillen är åtta månader och äldsta barnet har hunnit fylla sju år.

Jacob har bidragit till att spara genom att familjen har flyttat in till lillstugan, där fanns en sprucken skorsten som fick muras om för spis och kamin. Den gamla spisen är numera omvandlad till en murad ugn. som gör att familjen kan hålla värmen under kalla vintrar.

Förutom byggnadsvården erbjuder Jacob flera andra tjänster. Han klipper får och kan ta hand om träd och buskar som behöver beskäras eller tas ner helt.

De har båda kunskaper kring gamla beprövade metoder och tekniker när man renoverar, det handlar om såväl byggnadsvård, men även miljö och kretsloppstänkande. De tillhör ett nätverk som kallas Grön arena. Det är lantbrukare och gårdsbrukare som erbjuder olika tjänster inom social omsorg, skola eller inom hälsa och rekreation. Kontakt med djur och natur kan förändra livet för många.

Sommartid har de öppet på gården, varje lördag från juni till augusti. Många passar på att hälsa på och de fungerar också som en sorts inspirationskälla. En till familj har flyttat in nästgårds.

Paret Martinell-Funch har installerat nymodigheter som underlättar livet som familj med flera barn, här finns numera tvättmaskin och de har också kopplat in sig på fibernätet. Ett stort växthus står på önskelistan. Fjällsäter kulturgård är här för att stanna!

Text och bild: TINA PAPADOPOULOU

Share