Eldningsförbud i hela Östergötland

Stor risk för bränder i skog och mark

Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland, varnar för stor brandrisk i skog och mark. Länsstyrelsen Östergötland har nu utfärdat eldningsförbud i hela länet.

ÖSTERGÖTLAND (JB)

Länsstyrelsen Östergötland har, efter samråd med bland andra länets kommuner och räddningstjänster, fattat beslut om eldningsförbud i hela länet. Eldningsförbudet gäller från och med klockan 14 den 24 april 2020 och tills vidare.

På grund av den senaste tidens torra och varma väder är brandrisken mycket stor i hela Östergötland. För att minska risken för bränder i skog och mark har Länsstyrelsen, som en förebyggande åtgärd, fattat beslut om eldningsförbud. För att bränder ska kunna upptäckas tidigt övervakar nu även skogsbrandflyget länets skogar och marker.

– Just nu är det torrt i naturen, på många håll till och med mycket torrt, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland. Samtidigt är den långsiktiga väderprognosen osäker så vi ser inget, eller lite, regn de närmaste tio dagarna.

Eldningsförbudet innebär att:

  • Det är förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, det vill säga ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande. Detta gäller i skog och mark eller då det finns risk att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Det är dock fortfarande tillåtet att:

  • Grilla och laga mat vid fasta grillplatser som är byggda speciellt för grillning och som är avgränsade med exempelvis betongrör eller sten. Runt platsen ska det finnas en bred markyta med grus eller annat brandsäkert material så att elden inte kan sprida sig.
  • Grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen måste dock vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Tänk på att ha tillgång till vatten att släcka med om det skulle börja brinna.
  • Restauranger och liknande verksamheter får grilla och laga mat på eget verksamhetsområde. Grillen måste dock vara utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark.

Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela position för branden.

Share