Eftersökshundar minskar lidande

Gör en viktig insats med att hitta trafikskadat vilt

Bayersk viltspårhund i arbete. Bild: PATRIK NILSSON

SVERIGE (JB)

Nu när höstmörkret sänker sig ökar risken för viltolyckor på våra vägar. Du som kör bil uppmanas att ta det lugnt på vägarna. Detta gäller även när eftersökshundar hjälper jägare att leta efter trafikskadat vilt när en viltolycka inträffat.

Antalet viltolyckor har ökat de senaste åren och tyvärr är det inget som tyder på att trenden ska brytas i år. Nationella viltolycksrådet, där Svenska Kennelklubben ingår, vill därför uppmärksamma trafikanterna på vad man kan göra för att minska riskerna och hur man ska agera när en olycka har inträffat.

SKKs del inom Nationella viltolycksrådet handlar främst om eftersökshundarna som används för att leta upp vilt som skadats i trafikolyckor. Duktiga eftersökshundar gör tillsammans med eftersöksjägarna en stor insats för att minska lidandet för trafikskadat vilt. Eftersöksjägarna arbetar på uppdrag av polisen och är redo att ta sig an uppdrag dygnet runt.

Som bilist är det viktigt att du respekterar de pyramidformade varningstält som eftersöksjägarna sätter upp i vägkanten. Sänk hastigheten och håll ut från vägrenen så minskar du riskerna för både jägare och hundar.

På Nationella viltolycksrådets webbplats hittar du information om var olyckor inträffar i landet och vad du som trafikant kan göra för att minska riskerna samt vad du ska göra när en viltolycka har inträffat.  

Share