De startade sitt eget kafferosteri

Nyrostat och nymalt hos Angelica och Patric i Kvarsebo

Nyrostat och nymalt hos Angelica och Patric i Kvarsebo

KVARSEBO (JB)

Den som inte redan är kaffesugen blir det med största säkerhet för över i stort sett hela Kvarsebo, i nordöstra delen av Norrköpings kommun, sprider sig doften av kaffe. Nystartade kafferostarna Angelica Palmqvist och Patric Elb rostar bönor i kafferosten Giesen.

Men hur kom ni på idén att starta ett mikrorosteri långt ut på landsbygden?
– Medan vi var i Norge och jobbade för att tjäna ihop så mycket pengar att vi kunde göra en jorden-runtresa började Patrics mamma som drev caféet Café Margit här i Kvarsebo känna att det blev lite för mycket arbete och då kom tankarna på att vi skulle överta caféverksamheten.

Eftersom det enbart har varit ett sommarcafé funderade paret över hur de skulle kunna utöka verksamheten för att klara av att leva på det året runt.
– Det vi kom fram till var att vi skulle börja rosta eget kaffe vilket inte var något nytt för mig som jobbat mycket med kaffe tidigare. Jag har bott i Peru under flera år och där väcktes mitt intresse för kaffe då jag jobbade som barista på ett café, berättar Angelica.

För att ta reda på hur det går till att rosta kaffe reste paret till Peru för att under fyra månader lära sig grunderna.
– De killar som jag tidigare jobbat med i Peru är riktiga kaffenördar och förutom att de själva äger caféer jobbar de ihop med stora rosterier. Vi reste runt till killarna och lärde oss att rosta i olika maskiner. Dessutom var vi i djungeln hos en gammal vän till mig som driver en biodynamisk kaffefarm och det var mycket spännande att se hur allt fungerar från planta till färdig böna.

När paret kom hem till Kvarsebo startade de firman med att driva caféet men det är bara en månad sedan som de började rosta.
– Det tog ett tag innan vi hittade en kafferost och kunde starta vårt rosteri. Det här är en ganska liten rost som rymmer 1,8 kilo men vi rostar oftast 1,2 kilo vilket är vikten på de orostade bönorna. När de är färdigrostade har de tappat i vikt och väger omkring ett kilo, förklarar Angelica.
Bönorna, som innan de rostats är gröna, köper Angelica och Patric från ett företag i Holland som i sin tur importerar bönor från hela världen. Målet är dock att i framtiden ska Angelica och Patric kunna köpa sina bönor direkt från länder som odlar kaffebönor.

– Det handlar bara om ekonomi eftersom vi då måste importera hela containrar. Nu köper vi 690 kilo bönor vilket är minimum för inköp.
Patric och Angelica jobbar med två olika sporters bönor. Det ena kommer från Peru och är organiskt odlad och Fairtrademärkt medan bönorna från Nicaragua är Rainforestalliance och UTZ certifierat vilket är den holländska motsvarigheten till Fairtrade.

– Även om vi inte själva har tillstånd att Fairtrademärka vårt kaffe är det ekologiska bönor vi vill jobba med. Det kaffe som vi rostar här använder vi i vårt café men säljer också kaffepåsar ute på marknader. Vi har också inplanerat att finnas med på olika julmarknader för att på så sätt marknadsföra oss, säger Angelica.
– Den som köper kaffe av oss får välja om de vill ha malda eller hela bönor. Vi mal kaffet direkt vid köp eftersom kaffe förlorar mycket av smaken om det står för länge, berättar Patric.

Han förklarar att kaffe alltid ska förvaras torrt och utan syre i väl tillförslutna burkar eller speciella zippåsar som är det bästa alternativet eftersom de har en ventil som släpper ut de gaser som bildas. Då blir det en syrefattig miljö vilket bidrar till att kaffet åldras mycket långsammare.

Det finns många olika sätt att brygga kaffe och hur kaffet är bryggt påverkar smaken.
– För att folk som kanske inte när så insatta i kaffevärlden ska få prova på de olika sätten att brygga har vi i sommar bryggt kaffe med sex olika metoder. Vi kör presskanna, mokakanna, vanlig filterdryck, aeropress, don Pedro och chemex. Det senare uppfanns av en tysk kemist under 1940-talet och filtret som är av bomullsmaterial bidrar till att kaffet får ut sina aromer och ger mycket smak men väldigt lite av bitterhet och beska, säger Angelica.

Medan vi pratar häller hon hett vatten över det nymalda kaffet. Allt för att visa de olika metoderna för ett fulländat kaffe som serveras i gammaldags fina kaffekoppar. Själva rostningen i sig är en hel vetenskap som kräver noggrannhet med tiden och där ögat och näsan jobbar ihop med kafferosten.

– Det gäller att titta och lukta på bönorna ofta under processen. Ligger de en minut för länge i rosten blir det brända bönor. När rostningen är klar ska bönorna svalna. Sen går vi igenom det färdiga resultatet och rensa bort de bönor som inte är av god kvalité. Därefter ska bönorna ligga och vila en tid innan det är dags att hälla upp i påsar, säger Patric medan Angelica är djupt koncentrerad på att rosta en sats gröna bönor.

Förutom ert intresse av att rosta och servera kaffe till andra, är ni själva stora kaffedrickare?
– Vi älskar kaffe och dricker ofta och mycket. Patric dricker helst med en skvätt mjölk medan jag föredrar svart. Men inget socker i kaffet för det tar bort smaken, hävdar Angelica bestämt.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share