Bröder blev Årets Östgötabonde

Solviks gård hyllas för sin köttproduktion och lyckade generationsväxling

Mattias och Patrik Andersson på Solviks gård utanför Björsäter i Åtvidabergs kommun har fått utmärkelsen ”Årets Östgötabonde 2019”.

ORT (JB)

Enligt juryn var årets omröstning rekordjämn, men till slut blev det ändå bröderna Patrik och Mattias Andersson på Solviks gård utanför Björsäter som tog hem titeln som Årets Östgötabonde 2019.

– Det är väldigt hedrande, roligt och oväntat, sade Patrik när Jordbrukaren fick tag i honom direkt efter prisutdelningen. Brorsan Mattias hade dock fått förhinder och kunde inte vara på plats på Hushållningssällskapet Östergötlands årsstämma där priset delades ut.

Avslöjandet av vem som blev Årets Östgötabonde kom som 25:e och sista punkt på dagordningen under ärendet ”Utdelningar av belöningar”.

Där prisades först Dals Hushållsnämnd som Årets Hushållsnämnd innan Peter Borring, regionordförande på LRF Östergötland, fick ta emot Erik Månssons pris för sina insatser för utvecklingen av Östergötlands lantbruk. Därefter var det dags att presentera vem som blev Årets Östgötabonde.

De tre nominerade var Tollanders Lantbruk i Ödeshög som bedriver ett väl fungerande diversifierat lantbruk, Brinks Gurka och Lantbruk i Kimstad som blivit välkänt för sina gurkor samt Solviks gård i Björsäter som satsar framåt på sin köttproduktion efter en lyckad generationsväxling. Och priset på tiotusen kronor, blommor, diplom och äran gick som sagt till de sistnämnda, vilket kom som en glad överraskning.

– Jag tyckte att det var hård konkurrens. Både Brinks och Tollanders var också väl värda att vinna, så jag känner att vi nästan borde ha delat på priset så det skulle bli rättvist, sade Patrik och fortsatte:
– Det här är ett pris för både min bror och mig och även vår far som köpte gården 1967 och började med lite slakttjurar, lite spannmål och kålrotsodling. Han utvecklade det vidare med smågrisproduktion under 70, 80 och 90- talet och sedan gick vi över till köttdjur och har hela tiden utökat produktionen i små steg. Sedan år 2000 är grisarna borta och vi har successivt ökat på dikorna.

Utmärkelsen går till så att Länstidningens läsare först får nominera olika kandidater. Därefter utser en jury bestående av Carl G Nilsson, Bengt Petersson, Gunilla Aschan och Andreas Norlén tre finalister som läsarna sedan får rösta på.

Motiveringen för Solviks gård löd: ”Bröderna driver med hjälp av sin far en framåtsyftande och rationell köttproduktion i samklang med väl genomförd generationsväxling”, och Patrik menade att utmärkelsen gav energi att fortsätta satsa framåt.
– Det är en positiv grej som gör att man finner en extra glädje i vardagen. Och man kan även tänka sig att man kan bjuda personalen på något, vi har två stycken som jobbar hos oss: Johan Samuelsson och Daniel Strömfors och de har bidragit till den här utmärkelsen.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share