Bondbönan förbereder

Närodlade grönsaker ska säljas i gårdsbutik och på marknad

STUREFORS

Bondbînan (2)Verksamheten är i uppstarten liksom odlingssäsongen. Kristina Carlsson i Seltorp kommer att odla och sälja närodlade grönsaker. Hennes idé är att ha flera olika närodlade sorters grönsaker som ska säljas i gårdsbutik och på Bondens marknad.

I januari startade Kristina Carlsson Bondbönans odlingar på föräldragården Seltorp utanför Linköping, närmare bestämt vid Sturefors. Tidigare har hon under 11- 12 år arbetat med kor i familjejordbruket och är utbildad ladugårdsförman. Varför satsar du på odling?
– Jag är lite trött på mjölkkorna men jag har inte slutat helt med dem. Varannan söndag mjölkar jag fortfarande och jag kommer sköta om ungdjuren en del.

Jag gillar fortfarande kor. Jag har alltid haft ett trädgårdsintresse och nu hittade jag en utbildning i Norrköping. Där läste jag till trädgårdsföretagare med inriktning mot odling. Med de anspråkslösa orden närodlat, småskaligt och obesprutat beskriver Kristina Carlsson sin odling. Än så länge är det en del experimenterande med grödorna för att se vad som går bra. Jag tänker pröva lite allt möjligt och se vad folk vill köpa och vad som fungerar på jorden här.

Bondbînan (8)  Bondbînan (4)Det är roligare med många sorters grödor än att bli storodlare av en enda. Hon räknar upp några av sina sorter. Det är chili, paprika, kronärtskocka, tomater, vitlök, olika kålsorter, ärtor, bönor, sallad med mera så nog kommer Bondbönan ha ett unikt brett utbud av gröna läckerheter lite längre fram på säsongen.

Det finns inte några andra grönsaksodlare på den här sidan Linköping, inte förrän man kommer ner mot Kinda.
– Jag kommer vara med på Bondens marknad och sälja i gårdsbutiken där mamma säljer sina ostkakor.

Hur stor odling kommer du att ha?
– Den här säsongen ett hektar på åkern därborta. Till hösten har jag planer på ett växthus och egen lokal för försäljning och lager. Ett växthus förlänger säsongen och jag funderar på ett i storleken 200-300 kvadratmeter. Jag lånar mammas växthus än så länge för att dra upp plantor. Att odla grönsaker på en åker i viltrika trakter med vildsvin, rådjur och andra djur som har näsa för grödorna är alltid ett vågspel.

Det ska därför komma eltrådar och annat runt åkern. Sedan är det bara att hoppas att åtgärderna räcker. En del av odlingarna är förlagda till trädgården där Åsbohönsen går fritt och sprätter och pickar i sig godsaker de hittar. De hjälper till på sitt sätt. – De går rätt hårt åt landen så jag håller dem borta därifrån när jag sått. Jag får lite ägg av dem också. Äggen är lite mindre än vanliga.

Bondbînan (7)Nu förbereder alltså Kristina inför säsongen. Några vårblommor blommar, några blad som blir grönare för varje dag, snart är det dags att lyfta fiberväven som skyddar andra växter, några knoppar skymtar och bredvid kommer det att växa grönsaker. Plantor som drivs upp står här och var och trädgårdslanden görs i ordning. Än är de flesta plantorna mycket blygsamma, men snart skjuter de fart och växer till sig.

Ska man få någon skörd så ska det sås tidigt. Man kan göra allt rätt men det är ändå vädret som bestämmer. Hennes odlarglädje går inte att missa. Den lyser om henne och entusiasmen inspirerar. – Det här är jättespännande! Det märks att folk börjar uppskatta olika grönsaker. En sallad är inte bara en sallad. Jag vill visa vilken mångfald av grönt det finns.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share