Att tänka på inför vårbruket

Viktigt att förbereda maskinerna inför lantbrukssäsongen

Gillis Land på Abkati ger tips om vad som är bra att kolla upp inför vårbruket. Bild: ABKATI

ÖSTERGÖTLAND (LT)

Plötsligt är våren i full blom och lantbruksmaskinerna ska åter börja användas på åkrar och fält. Och det finns vissa saker på ens fordon och maskiner som varje lantbrukare bör se över… innan man drar igång vårbruket. På vintern brukar många lantbrukare göra en rejäl genomgång av sina maskiner men det kan vara lätt att missa de mest uppenbara detaljer. Nu är våren här vilket betyder att säsongen drar igång på riktigt för landets alla lantbrukare, och då vill man gärna ha grejerna i topptrim. Abkati är en av landets ledande importörer och distributörer av komponenter och detaljer för kommersiella fordon och off-road maskiner. Företaget tillhandahåller ett av marknadens största utbud av i första hand komponenter för fordon, lastbilar, maskiner inom skogs- och lantbruk och entreprenad. Gillis Land på Abkati har stor expertis inom just lantbruk och delar med sig av några tips som är bra att komma ihåg att kolla upp inför vårbruket.

Till att börja med är det viktigt att smörja maskinerna, menar Gillis.
– Maskinerna behöver smörjas innan de sätts i arbete på riktigt för säsongen. För att undvika onödigt kladd och spill behöver man en bra fettspruta. En rostlösare hjälper inte bara till att lossa på fastrostade bultar och skruvar utan den skyddar samtidigt mot fukt och korrosion.

En annan viktig punkt är att man bör se till att synas.
– När man kör med stora ekipage mellan åkrarna är det viktigt att man syns för andra bilister. Många gånger har man inte fungerande belysning på harv och andra redskap man kopplar på bakom traktorn. Då kan BriodLights trådlösa trailerkit med blinkers, bromsljus och positionsljus vara ett bra alternativ. Det har en magnetfunktion så man kan lätt flytta runt det där det behövs för stunden. Det samma gäller med BriodLights Alert varningsljus.

Förutom att synas bör man själv ha bra koll bakåt.
– Det är inte ovanligt att traktorns backspeglar körs sönder och nya snabbt behöver monteras. Säkerheten är alltid prioriterad och att ha uppsikt bakåt är viktigt oavsett var man kör. Backkamera är ett utmärkt komplement för att ha full uppsikt bakåt och något som blir mer och mer vanligt även på lantbruksfordon.

Glöm inte heller att kontrollera att triangeln är på plats.
– Att ha en monterad LGFskylt är obligatoriskt på traktorer och andra långsamtgående fordon. Det är lätt hänt att dessa går sönder eller att man tappar skylten på någon åker så glöm inte att kolla över så att skylten sitter på plats innan du ger dig ut med traktorn för säsongen.

Slutligen bör man vara noga med att spänna fast lasten, menar Gillis.
– Att lasten är fastsurrad ordentligt är av största vikt när du ska frakta storbal. Se över ditt lager av spännband i god tid innan det är dags att skörda så är du redo när det är dags att frakta bort balarna från åkern.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share