Återvändarhelg för tidigare elever

Grönsakshandlaren är ett populärt inslag som har funnits med sedan starten.

VÅLBERG (JB)

Årets upplaga av Lillerudsdagarna gick nyligen av stapeln och besöktes av cirka 8 000 personer. Dagarna bjöd på allt från bioodling till att prova på att åka sulky. Det var uppvisning av hästar, hundar och kaniner och tävlingar i alla dess slag.

Kajsa Lander, general för Lillerudsdagarna kan inte riktigt avgöra vad som var populärast. – Tornerspelen och uppvisningen av polishundarna var ju väldigt populärt, men också Westernuppvisningen och vallningen… ja, du hör ju, allt var populärt, säger Kajsa och skrattar.
Lillerudsdagarna började 1974 och var från början mer fokuserad på att lära ut jordoch skogsbruk till besökarna. Antalet besökare var då upp till 13 000 med lantbruksnäringen som stod bakom evenemanget.
– Nu är det ju mer en landsbygdsmässa, med många olika djur, lokal mat och möjlighet för värmländska föreningar och företag att visa upp sig. Vi är jättenöjda med att ha 8 000 besökare såhär drygt fyrtio år efter starten, säger Kajsa.

Lillerudsdagarna har blivit lite av en återvändarhelg för elever som har gått på skolan. Kajsa och hennes kollegor har också märkt hur det har blivit en tradition att komma på eventet.
– Vi hör folk säga att de kom hit som barn och nu vill de komma med sina barn och det är enormt kul att det blir en tradition inom familjen att komma hit, berättar Kajsa.

Kajsa betonar att vädret spelar mycket roll, är det soligt och fint blir det många besökare och regnar det så blir det färre, men mellan 5000-7000 besökare brukar det vara.
– 1979 ställdes Lillerudsdagarna in, på grund av att det var plöjnings-SM på Trossnäs vid ungefär samma tidpunkt som Lillerudsdagarna, men annars så har det varit varje år sedan 1974, säger Kajsa.
Orsaken till Lillerudsdagarna är dels av visa upp skolan men också att ha en landsbygdsmässa för Värmland med allt från föreningar till grönsakshandlare.

– Grönsaksodlaren som är här har faktiskt varit med från starten. För oss är det väldigt viktigt med en levande landsbygd och det är det vi vill bidra till. Våra elever ska ju jobba med det sen, säger Kajsa.
Nytt för i år är att eventet är miljömärkt.
– Det var en kollegas idé. Hon sökte finansiering från region Värmland och när vi fick det kunde vi ansöka hos Håll Sverige rent om att få bli ett miljömärkt event, säger Kajsa.

Att ha den certifieringen innebar att de var tvungna att gå igenom och tänka utifrån ett miljöperspektiv på allt från tryckning av broschyrer till transporterna.
– Det som besökarna mest märkte var nog sopsorteringen, säger Kajsa.
Kajsa betonar att de alltid har haft ett miljötänk men att certifieringen gjorde så att de fick tänka till lite mer än vanligt.

Text och bild: MIMMI TÖRNBERG

Share