App för digital grannsamverkan

Grannsamverkan blir digital. Med appen Tuva förebygger du brott tillsammans med dina grannar och andra nätverk. Perfekt för villakvarter, samfälligheter, föreningar och liknande. Idén föddes våren 2014 när Emil Karlsson var ute och gick i ett villaområde i Jönköping och såg skyltarna Grannsamverkan – samverkan mot inbrott som sitter i många kvarter.

– Hur fungerar grannsamverkan? Finns det några digitala tjänster som underlättar samarbetet grannar emellan?

Efter lite research blev det tydligt: det finns inga och Emil bestämde sig för att ändra på det. Appen Tuva lanserades i juli 2015, så processen har gått fort, säger Emil Karlsson, grundare och VD på Tuva.

Enligt Polisen visar statistiken tydligt att grannsamverkan minskar inbrotten. Och där blir Tuva ett enkelt sätt att samarbeta med sina grannar och förebygga brott i närområdet.

I appen skapar användaren en grupp kring ett område som bevakas, dit grannar och kontakter kan bjudas in eller ansöka om att gå med i. I dessa slutna grupper rapporteras sen händelser och alla medlemmar får informationen blixtsnabbt.

– Som Facebook, fast för ett kvarter, en bostadsrättsförening, ett sommarstugeområde eller en båtklubb. Och utan att du behöver ha ett Facebookkonto, säger Emil Karlsson.

Share