800 ekar på Visingsö fick tas ner

Gunnar Arvidsson, driftsansvarig på sågen Almo Hardwood i Österbymo

Gunnar Arvidsson, driftsansvarig på sågen Almo Hardwood i Österbymo

YDRE (JB)

På Visingsö har ett större ekbestånd, ägt av Statens Fastighetsverk, drabbats av skadeangrepp. Främst Frostfjärilen har skadat ekarna som inte har någon möjlighet att överleva. Därför avverkas dessa träd medan de som inte angripits får vara kvar.

Cirka tusen kubikmeter tas ned och av dessa fraktas hälften till sågen i Österbymo, Almo Hardwood. Totalt rör det sig om 800 skadade ekar som måste tas ner.Gunnar Arvidsson, driftsansvarig på sågen, berättar att virket tas till vara och förädlas till bland annat dörrar och golv.
– Det går bra att använda virket trots att ekarna, som nu ska barkas, drabbats av skadeangrepp. Det är bladen som äts upp och därmed klarar sig inte träden.

Gunnar tycker att det känns bra att Almo Hardwood, med Peter Blom som vd och ägare, har fått möjlighet att köpa så mycket ek. Jättestora högar med ek finns vid sågen, så det finns mycket att jobba med då de ska förädlas. På Visingsö har även hårda stormar, ej blott skadeangreppen, bidragit till den omfattande avverkningen.

Ekarna i fråga är ungefär 180 år gamla. Vilket inte är någon ålder för en ek. Nu hoppas Gunnar Arvidsson, och alla övriga berörda, att de ekar på Visingsö som hittills klarat sig från skadeangreppen ska få frodas och leva vidare.

Text och bild: SVANTE STRÖMBERG

Share