Fredagen 7 april

En vanlig fredag i april. De sista skälvande timmarna på arbetsdagen närmar sig. Solen skiner ute och det ska bli en fin helg. NRK avslöjar vem som ska spela huvudrollen i den sista säsongen av Skam och messengertråden går varm med vännerna om detta. Går ner till fiket mittemot kontoret och köper en smoothie. När jag kommer tillbaka har nyheten nått oss att något hänt på Drottninggatan i Stockholm.

Exakt vad vet ingen förutom att de första rapporterna talar om en lastbil som kört genom fredagsträngseln på gågatan. Försöker nå vänner och familj. Många skriver raskt på sociala medier att de mår bra. Andra dröjer och oron växer. Rykten sprids och vissa pratar om att även skottlossning ägt rum. Endera på Fridhemsplan eller Hötorget. Centralstationen i Stockholm spärras av och all tågtrafik ställs in. Kondoleanserna börjar strömma in från världens olika hörn. Bland annat USA:s ambassadör i FN, Nikki Haley, uttrycker sin medkänsla i samband med ett möte i FN:s säkerhetsråd, EU:s rådsordförande Donald Tusk meddelar att han under denna eftermiddag har sitt hjärta i Stockholm och i Paris släcks Eiffeltornet ned för att hedra de som omkommit och skadats.

Samtidigt börjar bilden klarna allteftersom eftermiddagen går. Inte av vilka som är skyldiga till detta fruktansvärda dåd men i vart fall av vad som hänt. Ögonvittnen berättar vad de varit med om. När kvällen infunnit sig står det klart att Stockholm och Sverige drabbats av ett dåd liknande det i Nice, Berlin och London. Ett vansinnesdåd. Vi vet fortfarande inte vilka som står bakom eller vad syftet var.

Det återstår att se vad polisutredningen kommer fram till. Samtidigt är det svårt att förstå att det vi fruktat verkligen har hänt i trygga Sverige. Hemskheten i det hemska kommer närmare än annars. Under tiden fokuserar dock stockholmarna på att hjälpa varandra. Kyrkor och andra samlingslokaler hålls öppna för de som inte kan ta sig hem. Skolor håller öppet så länge som det behövs. De som bor i innerstaden erbjuder sängplats och mat för de som inte har någon.

Läkare och sjuksköterskor anmäler sig frivilligt för att täcka det stora behovet. Alla är tydliga med att detta dåd inte ska orsaka splittring. De skyldiga ska inte tillåtas att lyckas med sitt mål att sprida rädsla och misstro. Mina tankar går närmast till de omkomna, deras familjer och de skadade. All heder också till den sjukvårdspersonal, polis och andra som gjorde en heroisk insats under dagen.

Vi är starka tillsammans. #prayforstockholm

Jenny Ek

Share