33 lamm födda på Brotorpet

Eva Lindblom och Rasmus Samuelsson gosar med fåren och lammen.

MOTALA (JB)

Så här års när våren börjar knoppas föds oftast en massa lamm. På Brotorps gård i Björka, Motala kommun, har det sedan nyår fötts 33 lamm, varav ungefär hälften bagg lamm. Vid ett besök på gården var det full fart i de stora boxarna med mjuk ströbädd i.

Eva Lindblom, som äger fåren, tog emot och visade runt i stallarna. Hon svarade på frågor och berättade om sin verksamhet. Visningen och gårdsbutiken öppnar i samband med Upptäckardagarna i början av maj och håller på till i september.

Eva har värmlandsfår i sin besättning. Fåren har naturliga färger i brunt, grått, vitt och svart samt en salig blandning där emellan. Ett av lammen som skuttade runt, var lite specialfärgat. Det var hälften vitt och hälften brunt, men lika yster som sina kompisar.

Värmlandsfåren, berättade Eva, är väldigt sociala och gillar att bli klappade. Hon berättade också att en del av dessa får hålls på sommarbete vid Ulfåsa, samt hos några privatpersoner som hyr fåren under sommaren. Ett fiffigt sätt att hålla landskapet öppet, samtidigt som man får gräset klippt. Fåren är väldigt förtjusta i sly också, så betena de går på, förbuskas inte så lätt. Vid hyra av fåren kräver Eva att de ska ha god tillgång på vatten samt att fodervärden stängslar själv med fårnät.

Fåren är med i avelsprogrammet Elitlamm där de kontrollerar bland annat släktskap för att inte få inavel. Eva håller fåren till de är ungefär sju år gamla, då det brukar kunna bli problem med ben och juver.

Tack vare ”Mandelmanns gård” på tv har det börjat blir en efterfrågan på den klippta ullen. Den var annars något man nästan fick kasta bort tidigare. Eva låter en del av sin ull spinnas på Brinks hantverk norr om Vreta Kloster. Skinnen låter hon bereda i Tranås. Hon har allt från långhåriga skinn till korthåriga med lockar.

I och med att värmlandsfåren har så många naturliga färger blir skinnen där efter också. Många av de korthåriga skinnen kan tvättas i 30 grader specialprogrammet på tvättmaskin. Det är de så kallade ”baby-skinnen”. Mjuka och goa att gosa i för en liten människa.

Mjuka och gosiga var de små lammen när Eva öppnade för säsongen. De stod och njöt av att bli klappade, så både den som klappade och den som blev klappad hade utbyte av mötet. Några som passade på att besöka fåren var familjen Mikkelsen. Iris, två år, var först lite undrande över djuren, men sedan modig nog att själv klappa ett får.

Isabelle och Rasmus Samuelsson rörde sig hemtamt hos fåren. Kanske inte så underligt när Eva är deras bonusmormor och de kan komma när de vill. För oss andra gäller fredagar från klockan 14 till 18. Lammen växer fort så det är bara på våren man kan se och klappa små lamm, men fåren får man klappa ända tills i september om man vill.

I den lilla gårdsbutiken har Eva produkter från sina får. Skinn, garn och även fryst lammkött samt en massa andra mysiga hantverk att botanisera i.

För att hitta hit kör man riksväg 34 Motala-Borensberg och sväng er av mot Karlsby i det så kallade Björkakorset. Kör tre kilometer i ett böljande och levande landskap och gården Brotorpet syns tydligt vid vägen. Sen är det bara att njuta av lammen som villigt låter sig klappas på.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share