Vildmarkskänsla i vackra Tiveden

Det finns många vackra platser lämpliga för fikarast. Här har Klas Johansson och Marie Berggren plockat fram fikat med utsikt över Östgötaviken av sjön Trehörningen.

Det finns många vackra platser lämpliga för fikarast. Här har Klas Johansson och Marie Berggren plockat fram fikat med utsikt över Östgötaviken av sjön Trehörningen.

TIVEDEN (JB)

Den tidigare Mitt i naturen- programledaren Martin Emtenäs, lär i en intervju ha sagt att han håller Tiveden som en av sina favoritplatser i Sverige. Och visst är Tivedens nationalpark en av de mest sevärda i landet. Nationalparken ska utökas, och entréer och anordningar ska rustas upp, vilket ska vara klart 2017. Men naturen ligger ju hela tiden och väntar på besökaren…

Mellan sjöarna Unden och Vättern ligger en av Sveriges 29 nationalparker, nämligen Tivedens nationalpark. Den utgör ett 1 351 hektar stort skyddat område av Tiveden, och den ligger i både Västra Götalands län och i Örebro län.

Nationalparken är en av de mest besökta i landet. Besöksantalet ligger på omkring 110 000 personer om året, och man tror att antalet besökare kommer att öka de närmaste åren. Framför allt är det utländska medborgare som besöker Tivedens nationalpark. Hälften av besökarna är från Tyskland och omkring trettio procent är från Sverige.

Parken fick en gråmulen oktobertorsdag besök av två personer som verkar på denna tidning (Länstidningen och Jordbrukaren). Det var Boxholmsskribenten Klas Johansson (tillika författare av denna artikel) samt Marie Berggren som arbetar som redigerare på Länstidningen.

Vid vårt Tivedenbesök låg huvudentrén ganska så kal och öde, mycket av informations-skyltarna var bortplockade. Det beror på att entréer och andra anordningar i parken ska rustas upp och byggas om.

Förutom att de befintliga entréerna ska rustas upp så ska en ny entré byggas vid Ösjönäs söder om parken. Nya och fler spänger samt utsiktsplattformar kommer också att upp-
föras i parken ganska så snart.

Den dramatiska närnaturen ska göras tillgänglig och kunna upplevas av alla besökare. Dessutom ska nationalparken utvidgas till cirka 2 040 hektar.

På länsstyrelsens webbplats kan man läsa: ”I och med utvidgningen får nationalparken en mer naturlig avgränsning i väster genom att stora delar av sjön Trehörningen planeras att ingå i parken samt ett tillskott av mycket värdefull skogsmark framför allt i öster. Nationalparken får därmed en ökad biologisk betydelse och väsentligt ökade möjligheter för naturupplevelser”. Alltihop beräknas att vara färdigt år 2017.

Men den trolska skogen ligger där som den alltid har gjort, och att vandra Trollkyrkorundan och Stenkällerundan en grå, men samtidigt otroligt vacker höstdag är en naturupplevelse som de flesta borde se till att få uppleva ibland.

De flesta besöker antagligen Tiveden under våren eller sommaren, men kanske är hösten den bästa tiden för ett besök. Temperaturen är då som bäst för att vandra, det är tyst, stilla och tomt på andra besökare, naturen är målad i en mängd olika färger, och det finns vackra fotomotiv överallt!

Vid artikelförfattarens och Maries besök var det egentligen bara en älg på en myr, en uggla på en torrtall eller en varg bakom en buske som saknades. Någon sådan bild hade blivit pricken över i bland alla vackra naturbilder vi fotograferade.

Både Trollkyrko- och Stenkällerundan utgår från nationalparkens huvudentré och man kommer tillbaka till samma plats. Trollkyrkorundan är sex kilometer och Stenkällerundan två kilometer. Men det är ganska så strapatsrika rundor, och man bör ju inte vara alltför skröplig för att ge sig ut på de ganska så kuperade, steniga och rotförsedda stigarna.

Men att vandra fram på dessa stigar ger inte så lite vildmarkskänsla. Det är ett kuperat och vilt skogslandskap med dramatiska sprickdalar, vackra skogssjöar, enorma stenblock (inte minst vid Stenkälla), samt utsiktspunkter. Det är ganska så äventyrligt att ta sig upp på Lilla respektive Stora Trollkyrka men man belönas med vacker utsikt på toppen. Trollkyrka lär vara en mytomspunnen offerplats, och namnet är känt sedan 1600-talet.

Väster om huvudentrén och norr om sjön Trehörningen ligger Vitsand, och den som besöker Tivedens Nationalpark får ju inte missa att besöka den platsen. Vill man vandra till Vitsand så är det tre kilometer dit från huvudentrén, men platsen kan också besökas med bil.

Vitsand är en otroligt vacker och inbjudande badstrand (även om vi avstod från bad denna oktobertorsdag) och som för tankarna till sydligare och mer kända stränder. Det känns verkligen otippat och lite overkligt då denna otroligt badvänliga strand dyker upp mitt i den i övrigt så kuperade och vilda naturen.

Tiveden är ett personligt favoritområde, och det blir spännande att återkomma till parken och att få ta del av de förändringar som är på gång. Och vem vet, då kanske en vandring i nationalparken avslutas med ett dopp i Trehörningen vid natursköna Vit – sand…

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share