Skyddet en viktig del av jobbet

Arbete med motorsåg kräver en bra säkerhet

Läraren Andreas Vångell på Vreta naturbruksgymnasiums inriktning skog och förstaårseleven Filip Åsenfalk visade skyddsutrustning för Jordbrukaren.

VRETA KLOSTER (JB)

Man behöver skyddsutrustning vid arbete med motorsåg. På Vreta utbildningscentrum fick Jordbrukaren en genomgång av vad som krävs och hur det ska skötas.

Läraren Andreas Vångell på Vreta utbildningscentrums inriktning skog och förstaårseleven Filip Åsenfalk var på övningsplatsen i det skogsparti som ligger i anslutning till skolan. Med sig hade de en motorsåg och Filips skyddsutrustning.

De tog sig tid att ge Jordbrukaren en genomgång av vilka skydd som krävs vid arbete med i första hand motorsåg, och även med röjsåg.

Andreas Vångell började med att berätta om hjälmen och hur den ska skötas:
– Det är en plasthjälm med en passformsreglering. Plasten gäller det att ha koll på. Helst ska den inte vara över fem år. Man får känna så att den flexar lite och inte är stum.
– När man inte har hjälmen ska den förvaras svalt och mörkt för att plasten ska hålla så länge som möjligt. Man ska inte heller tvätta hjälmen med starka lösningsmedel och så för det förstör också plasten.

På hjälmen finns hörselskydd och det är ett krav. De ska också kontrolleras och bytas med tiden.

– Visiret måste du ha, alternativt godkända skyddsglasögon. Det räcker inte med vanliga glasögon utan det ska vara skyddsglasögon som även täcker sidorna. Det är kravet för motorsågsanvändning.

Att kläderna har reflexer är ett annat krav. Man måste alltid synas.
– Filip har på sig en varselblus, en signalfärgad blus med reflex på. Det är krav. Reflexerna måste finnas och det finns en klassning, en varselklassning. Den här är den lägsta varselklass man får ha. Det ska alltid stå EN 471 för att vara godkänt.
– I blusen har han också ett första förband. Det är ett krav. Vi får inte köra motorsåg utan att ha första förband med oss.
– I arbetsmiljöföreskrifterna står det skyddshandskar, men med det menas vanliga handskar. Handskar som skyddar händerna. Skyddskängorna har stålhätta och är gjorda med ett skyddande material. De finns i tre klasser.

Byxorna är det noga med och de är väldigt viktiga.
– I skyddsbyxorna, motorsågsbyxorna, är det ett skyddsmaterial, Det är flera lager tunna trådar som gör att när man sågar i dem så dras trådarna med in och låser fast kopplingen så att sågen stannar.

Var skydden behövs mest eller snarare det mest utsatta stället visar sig vara ovanför vänster knä.
– Jag kan inte ta gift på mina uppgifter eftersom att det blir en uppskattning, men 90 procent av de tillbud vi har med motorsågar är att det en lätt sågning när man släppt gasen och kedjan inte hunnit stanna än.
– Man håller sågen såhär så det är närmsta stället, säger Filip och visar varför byxorna vanligen rispas just där. Det är lätt att komma emot där.

Motorsågen är ett eget kapitel, men korthet ska den bland annat ha kedjefångstapp, fungerande stoppknapp, kastskydd, dels det som aktiveras genom att man kommer åt det, dels det inbyggda eller tröghetsbroms, som det heter.
– Det bakre kastskyddet som vi har valt att ha på våra elevsågar är ett tillval, inget som är krav. Jag tycker det är bra för du kommer åt det när du inte kommer åt det främre kastskyddet som vid liggande såg. Får du ett kast så kommer du åt det bakre.

Till sågens säkerhetsfunktioner hör även sådant som gnistfångarnätet som hindra gnistor som kan antända i skogen, vilket är lätt hänt en torr varm dag.

För röjsåg gäller ungefär samma regler som för motorsåg, men det finns skillnader. Bland annat rör detta byxorna:

– Byxor ska vara heltäckande, men det finns inget krav på något sågskydd i dem. En röjklinga har ju ett helt annat sågsätt än en sågkedja. Vi har ingen risk heller att komma åt en röjklinga med benen.
– Hjälm vid röjning är bara krav om skogen vi röjer är mer än två meter hög. Visir eller godkända ögonskydd och hörselskydd är alltid krav.

Känns det krångligt med alla grejer som krävs för att få köra motorsåg?
– Är man van från början att det här är det man ska ha på sig så blir det en vanesak och man känner att såhär ska det vara, säger Andreas Vångell. Jag skulle tycka det känns konstigt och fel utan sådant som skyddsbyxor.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share