Gården Slottet, Hannäs

Toppenläge vid sjön Yxningen

Två bostadshus, tre stugor och 90 hektar, varav 42 ha är vatten. 900 meter strandlinje med egen sandstrand. Välkommen till gården Slottet som är till salu.

Liksom man alltid känner sig lockad att yttra om den här bygden så måste man i det närmaste åka just hit om man ska få uppleva det här speciella och vackra vid sjön Yxningens södra stränder. Enklast tar man sig hit över den aktiva byn Kvarnvik, nära Valdemarsvik men ändå i Åtvidabergs kommun. Man tar därefter av norrut och kör vidare förbi Rumhult och ett litet stycke vidare.

Gården Slottet är vackert belägen vid Yxningen i ett agrart landskap. Man kommer först till ett par ekonomibyggnader, en nyare maskinhall och ett vagnslider, som finns på ena sidan av ett mindre fält. Härifrån ser man till bostadshusen och stugorna på tomten i det rent idylliska läget vid stranden. Det är en miljö som torde fresta den mest svårtflirtade.

Redan här måste framhållas Slottets vatteninnehav om cirka 42 hektar samt att fastigheten har en 900 meter långa strandlinje. Det stannar inte vid detta. Här finns också en egen sandstrand och eget fiske där kräftor ingår.

Sjön är med sina 90 öar något av en insjöskärgård som här börjar utanför fönstret. Med ett siktdjup som når ända ner till sju meter i vattnet som kan vara 74 meter djupt, enligt mätning av den djupaste delen. Yxningen en uppskattad destination för friluftslivet. Här finns ett rikt fiske, bad, båtliv med mera. Sjön kantas även flera naturreservat.

Byggnationen på tomten bildar en enhet med sina bostadshus och stugor nära varandra, men ändå med den där sköna nödvändiga luften mellan sig.

Mangårdsbyggnaden har en taxerad boyta om 120 kvadratmeter. Huset byggdes till 1969 och det finns källare finns under en del av byggnaden. På tomten finns ytterligare ett bostadshus, Elias hus, som i likhet med mangårdsbyggnaden är i traditionell lantlig stil, röd och förstås med vita knutar.

Även de tre mindre stugorna på tomten är röda med vita knutar. En stuga, Oliviastugan, är från tidigt 1950-tal och har ett rum och kök, boytan är 25- 30 kvadratmeter. Den andra stugan, Karlsro, är uppförd cirka 1965 och är något större, 38 kvadratmeter. Stugan har vatten och el samt mulltoa.

Den tredje stugan, Slottsviken, är från tidigt 1930-tal. Här är det 17 kvadratmeter, rum och pentry. Den här lilla stugan är speciell. Såhär skriver mäklaren: ”Slottsvik utgör en stycke kulturhistoria. Slottsvik var den första sommarstugan som byggdes vid sjön Yxningen. Trots sin litenhet tjänade Slottsvik på den tiden som sommarhus till två stycken familjer. Huset är väl underhållet och förberett för elanslutning”. Den historiken lämnar också en del att jämföra med.

Slottets areal uppgår till 90,5 hektar. Av dessa är drygt 49 land och knappt 42 vatten. Landarealen utgörs till största delen av skogsmark. Inägomarken omfattar 8,8 hektar. På markerna är uppges jakten, som följer köpet, vara god jakt efter framförallt klövvilt. Fastigheten ingår också i Hannäs älgskötselområde. Fiske finns på det egna vattnet i Yxningen och inkluderar även kräftfiske.

Gården Slottet erbjuder ett ostört boende i Hannäs socken. Man har ändå nära till större vägar och orter som Kvarnvik, några kilometer härifrån. Till Valdemarsvik är det bara ett par mil, om man nu inte föredrar att stanna och njuta av den undersköna miljön här på den egna stranden vid Yxningen.

Text: BO BÄCKMAN
Bild: THORBJÖRN GUSTAFSSON, Husfoto

Share