Satsar på framtid i skogsbranschen

Filip Åsenfalk trivs på Vreta och med skog

Filip Åsenfalk går första året på Vreta naturbruksgymnasium med inriktning skog.

VRETA KLOSTER (JB)

På Vreta naturbruksgymnasiums inriktning skog går Filip Åsenfalk sitt första år. Hans intresse för skog har breddats och han trivs på utbildningen.

Under Jordbrukarens besök på Vreta utbildningscentrum för att få en demonstration av skyddsutrustning för arbete med motorsåg (se sista sidan) deltog förstaårseleven Filip Åsenfalk som går inriktning skog. Han fick demonstrera det läraren Andreas Vångell berättade.

Hur kommer det sig att du sökt just skogsinriktningen?
– Jag har jobbat hos en släkting på ett lantbruk, en köttgård, berättar Filip. Jag har alltid tyckt om att köra maskin, lastare, traktor och alla maskiner. När jag skulle söka till gymnasiet för ett år sedan då tänkte jag att det här med lantbruk, jag ska inte säga att jag är något proffs, men jag tycket att jag kunde lite där.
– Så tyckte jag att skogen är intressant och skog har vi hemma, farsan har lite, motorsåg har vi kört hemma och kluvit mycket ved, så det var mycket det som fick mig intresserad, och att köra skogsmaskiner.
– Att lära sig om skogen tycker jag också är intressant. Det blev ju mycket bättre. Jag visste att det skulle bli kul, men det blev över förväntan ändå. Jag trivs jättebra här.

Idag hjälper du din lärare att demonstrera skyddsutrustning och säkerhet. Var det nyheter för dig här på Vreta eller använde du redan rätt skydd hemma på gården också?
– Jag har ju kört med farsan innan och det var noga direkt. Första gången vi skulle ut så var vi och köpte kläder. Vi har också haft motorsågar som är fungerande och säkra, så det har vi varit noga med hemma och på skolan är det också väldigt noga.

Andreas Vångell kommenterar:
– Det är skyddskläder du ska ha när du kör motorsåg. Det är så vi jobbar med våra elever och det vet våra elever.
– Det svåra är att få alla andra att förstå att det här är faktiskt något som krävs för din egen säkerhets skull även om du står på vedbacken hemma.
– Egentligen är det såhär att hemma så bestämmer man själv. Då finns ingen arbetsmiljölag, men om du ber grannen komma och hjälpa dig har du ett annat läge. Då måste grannen ha rätt grejer.

Har du haft någon praktik utanför gården än?
– Jag har sågat lite där jag jobbat, men inte haft någon riktig praktik. Det är två veckor tills den börjar och då har vi fyra veckor praktik.

Nu har du erfarenhet från lantbruk och skog, men det verkar som att det är det skog du lutar åt. Är det fortfarande skogsmaskin som är målet?
– Nu när vi har kört motorsåg, röjsåg, planterat och annat. Efter man fått göra det i skolan öppnas det lite mer. Från början tänkte jag att jag vill bara köra maskin, men efter att man fått testa de här momenten, så som det ser ut nu skulle jag lika gärna jobba med manuellt arbete i skogen. Antingen röjsåg eller plantera som jag tycker är rätt trevligt också. Jag är inte helt säker på vad det kommer bli, jag tycker båda delarna är kul.
– När man får chans att testa alla olika saker så får man lite mer öppen sikt, säger Filip Åsenfalk.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share