Världsmästarduo i Söderköping

Ett avslappnat världsmästarpar. Odin, en nioårig golden retriever, myser i matte Anne-Ägaren och tränaren till Odin, Anne-Charlotte Bengtsson. Charlottes knä.

Ett avslappnat världsmästarpar. Odin, en nioårig golden retriever, myser i matte Anne-Ägaren och tränaren till Odin, Anne-Charlotte Bengtsson. Charlottes knä.

SÖDERKÖPING (JB)

Det är inte ofta det koras en världsmästare i Söderköpings kommun. Men vid världsmästerskapet för räddningshundar, den 21- 25 september, i italienska Caselette i Turinområdet tog Anne- Charlotte Bengtsson och hennes hund Odin en ganska komfortabel seger med åtta poäng. Odin, en nioårig golden retriever, härstammar från Vassruggens Vade Brand.

I mästerskapet ingår alltid lydnad, blir man inte godkänd där, får man inte fortsätta. I moment två finns tre olika discipliner; spår, ytsök och ruinsök. Det var i den senare delen, ruinsök, som Anne-Charlotte Bengtsson och Odin deltog.

Det var det 22:a världsmästerskapet för räddningshundar, organiserat av International Rescue Dog Organisation, IRO.
– Den här tävlingen går i olika länder varje år, berättar Anne-Charlotte Bengtsson. Vi var tre deltagare från Sverige, två som deltog i ruinsök och en i ytsök.

Sverige gjorde ett mycket framgångsrikt VM. Jenniefer Ericsson tog silver i ytsök och Ann-Marie Melin blev åtta i ruinsök. Därmed blev Sverige världens bästa team, guld som främsta nation.
– Vid ruinsök gäller det att ha hittat alla gömda och levande personer. Här gäller det att hitta personen så snabbt som möjligt och på ett snyggt sätt, informerar Bengtsson. Alltid tränas man för att hitta levande personer vid katastrofer.

I deltävlingen ruinsök var det 51 deltagare, i hela tävlingen var det 150 ekipage från 23 nationer där Söderköpingsbon var ledare för det svenska laget.
– Odin har även vunnit SM i år, han är fantastisk,- medger Anne-Charlotte Bengtsson. Då får man nästan göra vad man vill, äta från bordet och ligga i soffan, skrattar matte. Han är också internationell insatshund. I Sverige är de knutna till MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Utbildningen ligger på 1,5- 2 år för att bli färdig räddningshund. Förberedelserna i Caselette har pågått i ett år innan tävlingen. Det har byggts ett tunnelsystem av cementrör på marken med möjlighet till olika ingångar.

– Sedan lägger man betongmassor ovanpå och all tänkbar skrot för att efterlikna en jordbävningsdrabbad plats, säger Bengtsson. Figuranten går in från sidan i gångarna med ett galontyg försett med ett blixtlås runt kroppen. Öppnas blixtlåset sipprar vittringen ut olika mycket beroende på hur mycket man öppnar.

Världsmästare Bengtsson har hållit på sedan 1990 och Odin är hennes tredje hund. Med hennes förra hund har hon varit iväg till Algeriet i tjänsteuppdrag, men ännu inte med Odin.

Hon tror att Odin kan hålla standarden i kanske två år till. Bengtsson tog silver redan 1998, har varit med ca tio gånger på VM. Hon har blivit nia som bäst med Odin tidigare.

Anne-Charlotte Bengtsson har fem hundar varav en, som är under utbildning, är dotter till Odin. Odin är även svensk-norsk jaktchampion. Han tränar varannan vecka och är i princip fullärd, det blir man efter fem år. Avkomman till Odin tränas två till tre gånger i veckan. Inför tävling tränas Odin i motivation. Just i Caselette var han i topptrim och oerhört på hugget vilket gav resultat.

Vid en tävling i Uppsala den 16 oktober får de hämta sina priser. De togs hem i bil av besökare medan Anne-Charlotte och Odin flög. Vinnarduon är direktkvalificerad till nästa års VM som går av stapeln strax utanför Wien där de har för avsikt att deltaga.

Sedan år 2000 driver Anne- Charlotte företaget Hundforum vid Petersburg strax utanför Söderköping. Själv bor hon med sina hundar vid Skäggestad i Nybbletrakten. Hon bedriver kurser och privatträning, liksom apporteringskurser. En ny sport som har blivit populär är nose work där hundarna söker olika dofter. Bengtsson är även instruktör för räddningshundar.

Två gånger i veckan träffas hundvänner i kafédelen i huset för fika i bottenplanet, en mycket lyckad social verksamhet, enligt Bengtsson. Kvällsträning bedrivs också.

Odin och matte var ganska trötta efter tre intensiva dagar i småländska Vislanda där det fanns ett betongupplag. Odin kan även konsten att slappna av, en styrka för en världsmästarhund.

Text och bild: OWE BERGGREN

Share