Utbildad elektriker och IT-bonde

Anders Carlsson tror på Centerns potential

Anders trivs i de båda yrkesrollerna som ger variation i arbetet och en solig dag som denna är det trevligt att se till djuren. Foto: PRIVAT

VALDEMARSVIK (JB)

IT-bonde och starkt engagemang i Centern och som kan skriva före detta kommunalråd på visitkortet. Nu senast som vikarie för Jenny Elander Ek under hennes barnledighet. Han hävdar dessutom att Centern har en potential att vara ett 20-procentsparti i Östergötland.

Det handlar om Anders Carlsson som tillsammans hustrun Caroline driver ANCA Lantbruk på gården Hosum i Gryt. Äldsta dottern är också anställd i företaget. Företagsnamnet består alltså av begynnelsebokstäverna i deras förnamn.

Anders är född i Nyköping, men växte upp i Finspång och flyttade till Gryt 1991. Men anknytningen till Gryt har alltid funnits och sommarloven tillbringades i stor utsträckning hos morfar och mormor på gården Strömmen.

Nu bedrivs köttproduktion med en dikobesättning och får på gården, samtidigt är IT ytterligare ett ben att stå på som företagare.
– Jag är i grunden utbildad elektriker. Jordbruksdelen har jag tillägnat mig den praktiska vägen. Att satsa på svagströmssidan var en inkörsport mot IT på den tiden, berättar Anders.

Men han har under resans gång även hunnit med att jobba bland annat som säljare och projektledare. Fast sedan 1996 har det varit IT för hela slanten.

– Jag jobbar som konsult mot företag som har SAP affärssystem. Det förekommer fortfarande en del programmering, men främst fungerar jag som kravställare utifrån de behov som respektive företag har för sin verksamhet, gentemot IT-enheter.

Han framhåller fördelen med att ha flera ben att stå på ger en större flexibilitet och att det dessutom erbjuder positiv variation i arbetsuppgifterna.

Som 14-åring gick Anders med i Centerns Ungdomsförbund, CUF, och sedan dess är det Centern som gällt för honom. Han pekar på det han menar vara en sund politik som lyfter fram den lilla människan och håller hårt på människors lika värde, samt framhåller vikten av entreprenörskap.
– Jag tror att flera skulle rösta på Centern om man satte sig in i vilken politik vi står för.

Han hävdar att det finns en klar potential att partiet skulle kunna samla 20 procent av väljarna här i Östergötland.

– Jag tittar på vad många tycker och tänker när jag pratar med dem. Det finns väldigt många som delar min uppfattning. Kan jag vara centerpartist, varför kan inte de vara det?

Carlsson menar bland annat att Centern är det partiet som främst driver frågorna om entreprenörskap, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.

Bredbandsfrågan är också en överlevnadsfråga för landsbygden. Det som storstadsmänniskorna ser som en självklarhet måste landsbygden också få del av. Inte minst för företagen som är verksamma där. Även i detta fall handlar det också om alla människors lika värde.

Hållbarhetsfrågor är också sådant som ligger Anders varmt om hjärtat och där den situation vi befinner oss i just nu visar vår sårbarhet när det gäller livsmedelsförsörjningen.
– Något som jag tycker är konstigt är hur man kan förorda ekologiskt odlad mat från Sydamerika, framför lokalproducerat från Sverige. Det går inte ihop för mig.

Han framhåller att visst lever vi i en globaliserad värld, men det kanske inte är nödvändigt att vi ska kunna köpa vad som helst i butikerna vid vilken tid på året som helst. Det tar bort en viktig del av primörkänslan. Att vänta på något kan vara välgörande.
– För att nå ut med vårt budskap satsar vi på de lokala kretsarna och stöttar dem via distriktet. Det är viktigt att poängtera att vi inte är ett Bondeförbund längre.

Text: HANS ANDERSSON

Share