Ullen försvann på två minuter

Det var full fart på klippscenen hela dagen.

BOXHOLM (JB)

Nu är fåren på Lagnebrunna gård i Boxholm välklippta och fina. Den här gången skedde klippningen under överinseende av domare och en intresserad publik. I mitten av september avgjordes SM i fårklippning på familjen Wiströms vackert belägna gård cirka fyra kilometer från tätorten.

När Jordbrukaren anländer strax efter lunch har klippningarna pågått sedan morgonen och det är dags för semifinaler och finaler i de tre klasserna, SM, Open och Introduktionsklass. Det är full aktivitet på klippscenen och många intresserade åskådare följer de skickliga klipparnas arbete. Fåren tycks finna sig väl tillrätta under klippningen och de redan färdigklippta djuren är lugna och tittar nyfiket på besökarna.

– Det är jätteroligt att de förlagt tävlingen till vår gård och kul att så många har kommit för att titta. Vi har haft några veckor av förberedelser så nu är det skönt att det är igång. Bland annat har fårens känsligare delar redan klippts för att undvika skador, säger gårdens ägare Kjell Wiström.

Tävlingen pågår hela dagen och på gårdsplanen har man fixat kaffeservering och det grillas korv och hamburgare. Den tillfälligt uppbyggda ”klippscenen” inne i ladan är sponsrad av Boxholmsföretaget Sofielunds träprodukter. Tre klippare arbetar samtidigt under överinseende av domarna, i sekretariatet arbetas det för högtryck och ulluppsamlarna har fullt upp. Alla tävlanden har medhjälpare som tar ut fåren från båsen och in igen efter klippningen. Allt måste gå lugnt och snabbt tillväga och resultaten bedöms efter kriterierna tid, noggrannhet och djurhantering.

– Idag är det 260 av våra äldre får som klipps, berättar Kjell. De är lugna och vana att bli klippta. De yngre klipps senare i höst. Två av våra ordinarie klippare är med i tävlingen, Rocco Zander från Nykil och Matilda Andersson från Ydre. Det är särskilt spännande.

Hans-Olof Fong från Jönköping är tävlingsledare för dagen. Han berättar att hans yrke är just fårklippare och att han arbetar på ett 40-tal olika gårdar i södra Sverige. På frågan om vilka egenskaper man behöver och hur man lär sig till yrket svarar Hans- Olof:
– Man måste vara envis för det tar tid att lära sig. Det finns kurser att gå och sedan får man gå som lärling. Det handlar mer om teknik än styrka och man måste vara lugn i hanteringen av djuret. De som ställer upp i introduktionsklassen i dag har säkert klippt 2.000 får innan de kommit så här långt.

Klippningen av ett får tar mellan 1,5 till 2 minuter och djuren verkar helt lugna under proceduren. När klippningen är klar märks det att fåren tycker det är skönt att komma tillbaka till kompisarna.
– Får är utpräglade flockdjur och trivs bäst tillsammans. De tycker nog också det är skönt att bli klippta, säger Hans-Olof. Ofta får de bättre aptit efter klippningen eftersom de behöver mer mat för att hålla värmen.
Hans-Olof berättar att får har dubbelhud och därför inte blöder om huden skadas. Domarna undersöker djuren därför väldigt noga för att upptäcka eventuella skador.

SM i fårklippning har inte arrangerats i Östergötland sedan år 2000 och då hölls arrangemanget i Linköping.
– Vi är mycket nöjda med arrangemanget här, fortsätter Hans-Olof. Det har gått fantastiskt bra och det är en väldigt trevlig gård. Det är också roligt att det är mer publik än vad som är vanligt.
Hans-Olof berättar att det har ökat med får i Sverige men minskat med klippare.
– Det äts mer lammkött numera och därav större efterfrågan. Vi hoppas att intresset för att bli fårklippare också ökar framöver.

Fårklipparförbundet står som arrangör för tävlingen och prispengarna är sponsrade av förbundet och företag inom fårnäringen. Totalt 20.000 kronor delas ut till ettan, tvåan och trean i respektive klass.

Jordbrukaren hann få en pratstund med Lagnebrunnas klippare Matilda som tog sig till SM-final och slutade som trea totalt.
– Det är femte gången jag tävlar och jag är jätteglad för finalplatsen, säger Matilda.
Matilda är liten och späd och man undrar om det inte är fysiskt jobbigt.
– Man får de muskler man behöver, ler hon.
Lagledare och ansvarig för sponsringen var Torgil Brönmark från Svedala. Efter prisutdelningen tackade han familjen Wiström för att tävlingen kunnat förläggas till deras trevliga gård. Han tackade också alla tävlande och funktionärer och inte minst den intresserade publiken.

– Det har varit fantastiskt spännande att se så många duktiga klippare. Kanske vi kan få se några av er i VM i Frankrike år 2019. Jag vill slutligen rikta en uppmaning till er alla som har tittat på. Ät svenskt lammkött och stötta den svenska landsbygden.

23-årige Viktor Larsson från Gotland tog hem SM-titeln 2017 och hela resultatlistan kan läsas på farklipparforbundet. se.

Text och bild: GEN LARSSON

Share