Traktorplöjning på Vikbolandet

Nostalgitraktorklubben på Brunneby i Tåby Vikbolandet

Traktorer och åskådare.

TÅBY (JB)

Vikbolandets Nostalgitraktorklubb arrangerade sin sedvanliga höstplöjning i år på Brunneby gård i Tåby. Antalet deltagande traktorer stannade i år på 48 stycken som följd av att färjan över Bråviken hade driftstopp beroende på motorproblem varför det tiotal som brukar komma från norra Bråvikssidan uteblev.

Vädret var kallt men utan nederbörd. Som vanligt var det mycket publik som hade mycket intressant att titta på. Man kunde också få åka med i en balvagn försedd med sittbänkar och se vad som hände på de olika plöjningsstationerna.

Minsta traktor på träffen var en ombyggd trädgårds traktor med fäste för snöplog och en extrastor ljuddämpare för att inte störa grannarna.

Sören Adamsson hade med sig en Bolinder Munktell BM20 som han och Ola Andréasson renoverat i sommar. Ola hade hittat vraket ute i landet och tillsammans med Sören hade de åkt och hämtat den gamla traktorn med järnhjul. Flera veckors arbete med att klyva motorn ett par gånger och sedan försöka få den att fungera igen. Ett arbete för de som har kunskaper, uthållighet och tålamod.

Ett intressant bygge var två hopkopplade traktorer. Det var en föregångare till dagens motorstarka fyrhjulsdrivna maskiner. Här har man använt två stycken Fordsontraktorer och i stället för framaxel med två små hjul har man här de två stora drivhjulen från traktor nummer två på den platsen.

Styrningen sker med hydraulik. Växellåda och övriga reglage har långa armar eller wirar som gör att de går att påverka från förarplatsen på den bakre traktorn. Ett mäktigt bygge.

Ett cafétält gjorde det möjligt för alla att var mätta och belåtna. Här kunde man köpa hamburgare, korv, fikabröd, kaffe och dricka.

Aktiviteterna fortsatte fram till tretiden på eftermiddagen och en timme senare var arrangörerna färdiga att lämna platsen för denna uppskattade träff.

Text och bild: LARS T JACOBSON

Share