Stort intresse för jordbrukardagen

Tillbaka efter två års pandemiuppehåll

Kön till mat- och fikatältet ringlar lång när hungern gör sig påmind efter att ha gått runt bland alla utställare. De grillade hamburgarna hade en strykande åtgång bland besökarna.

VALDEMARSVIK (JB)

Intresset för jordbrukardagen, som i år gick av stapeln vid Fågelvik, samlade mycket folk. Efter två års uppehåll, av känd anledning, fanns det ett sug efter att få träffas på detta sätt. Lite spännande var det säkert med den nya platsen, där det nya ridhuset var en av begivenheterna.

– Jag tycker det var jättelyckat, det kom mer folk än det brukar, säger Sven-Inge Andersson, ordförande i kommunkretsen av LRF i Valdemarsvik.

Han är den som under många år dragit ett stort lass för att arrangera denna dag, som är ett samarrangemang mellan LRF och Valdemarsvik Sparbank.

– Vi hade ingen slaktdjursbedömning i år. Intresset har varit vikande och det finns färre och färre bönder. De kan nog benämnas rödlistade vid det här laget.

En bedömning som han har helt rätt i, även om det fanns de som saknade detta spännande tävlingsmoment.

Det var hur som helst flera utställare än vanligt och det var flera maskinhandlare på plats. De visade upp allt från maskiner modell större, till de lite mindre.

Till den senare kategorin hörde skördare och skotare av märket Alston. Vad passar då bättre än att den som demonstrerade skotaren också var av modell mini. Nämligen Isak Håflund, nio år, som visade hur man lastar på av virket på ett förtjänstfullt sätt.

Hans pappa som äger företaget som säljer maskinerna lovordade ett evenemang som jordbrukardagen, där det var en avspänd atmosfär och lätt att få kontakt med besökarna.

Som vanligt på jordbrukardagarna var Grålleklubben på plats, med sin ordförande Paul Johansson i spetsen. De var grannar på utställningsområdet med Svenska Jägareförbundet, där dess kretsordförande Victoria Sjöberg och Jan Andersson bjöd in till luftgevärsskytte.

En synnerligen udda företeelse var möjligheten att åka med på en rundtur på en vagn dragen av oxar. Det var Ulf ”Uffe i Bygget” Jonsson som var på plats med sitt oxpar. Under rundturen fanns det även möjlighet att se det magnifika Fågelviks slott.

– Det blev fem rundor med oxarna, sedan blev den ena av dem lite halt på ett framben. De är inte vana vid att gå på vägen, så sen fick de vila, sade Uffe.

Ruljansen i serveringstältet, där Pia Wahlman från Kårtorp var utlokaliserad denna dag, var fantastisk. De grillade hamburgarna hade en strykande åtgång bland besökarna.

Fågelvik är historisk mark och en av dess mest kände ägare var Karl Knutsson Bonde, som 1429 ärvde gården. Han kom sedermera att först bli riksföreståndare och sedermera kung under tre olika perioder. Han lär emellertid ha yttrat att tiden på Fågelvik var betydligt bättre än att vara kung över Sverige.

Den nuvarande byggnaden uppfördes av Gustaf Horn och stod färdig i slutet av 1770-talet. Det var också på grund av honom som Tryserums kyrka uppfördes på sin nuvarande plats.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share