VALDEMARSVIK (JB)
Intresset för jägarexamen är stort och dessutom är åldersspridningen imponerande. Syftet med att delta i kursen varierar också, allt från att det är ett utmärkt sätt att lära sig mer om djur och natur, till att det är att börja jaga som hägrar.
– Intresset har liksom exploderat och vi hade 30 deltagare i förra kursen, berättar Janne Aronsson och Anders Sjölander, som har haft teorikurserna i Valdemarsvik respektive Ringarum.
Aronsson är tillsammans med Paul Johansson också godkända provledare inom Jägarnas Riksförbund, där de praktiska övningarna sedan genomförts på deras jaktskyttebana vid Toverum utanför Valdemarsvik.
– Jag skrev på Facebook för att kolla om det fanns intresse. Där fick jag 16 anmälningar på en gång, säger Anders.
Det är ett gediget material kursdeltagarna har att ge sig i kast med och när man är klar är det fråga om att skriva upp, för att bli godkänd. Vid själva examen, och det gäller självklart både de teoretiska och praktiska proven, är det de godkända provledare som har hand om det hela.
De båda kursledarna, Janne och Anders, är rörande överens om att det är den långa kursen som startar på hösten och sedan fortsätter fram till våren, som är att föredra. Det finns annars intensivkurser som pågår endast under en helg, med helinackordering och som inte heller är särskilt billiga.
– Det säger sig självt att man inte hinner så mycket under en helg som då kursen pågår under en längre tid. Framförallt ges inte samma möjlighet att diskutera olika spörsmål och att själv hinna reflektera över det man lär sig, säger Janne.
Bland kursdeltagarna i Valdemarsvik var såväl åldersspridning som erfarenhet av vapen och jakt stor. De yngsta deltagarna var endast 13 år gamla och det fanns de som i stort knappast sett en bössa, till dem som var mera erfarna. Av deltagarna var fyra kvinnor. Rent utav så att det var förhållandevis få kvinnor under denna säsong, eftersom det är fler och fler tjejer som börjar ägna sig åt jakt.
En av de yngre deltagarna var Elis Wahlman från Liljestad, strax söder om Valdemarsvik. Hans målsättning med jägarexamen var glasklar.
– Jag ska börja jaga, var hans självklara svar.
Någon annan hade kommit in på detta med jägarexamen via hundintresset. En spännande aktivitet med hund är ju viltspår och då kan det ju bli aktuellt med eftersök av skadat vilt. Att då ha möjlighet att bära vapen kan självklart vara bra. Även om det inte är helt nödvändigt, eftersom man alltid kan, eller rent av bör, ha med sig en skytt då man går som hundförare vid ett eftersök.
De praktiska övningarna som ingår i jägarexamen är skytte med hagel på lerduvor och på harbanan. Vidare kulskytte på älgbanan. Sist men inte minst handlar det om att gå en slinga för att också där visa att man lärt sig detta med säker vapenhantering. Det senare är något som man trycker väldigt hårt på under utbildningen. Provledarna har hela tiden ett öga på denna hantering och det hjälper inte att träffa målen bra, om det på något sätt brister i vapenhanteringen. Säkerheten sätts i främsta rummet.
Nu i höst drar det igång en ny kurs den 23 oktober.
Text och bild: HANS ANDERSSON