Skogsdag med hög nostalgifaktor

En Bamse i arbete med Christian Skärhem vid spakarna. Till vardags kör han en modern skördare, men nu är det nostalgi som gäller.

VALDEMARSVIK (JB)

Nostalgifaktorn var hög när Svenska Fergusonklubben Grålle arrangerade en skogsdag på Ove Anderssons marker vid Viggeby, norr om Ringarum. Även en hel del yngre entusiaster, som utan att ha med sig erfarenheter från förr, följde med stort intresse det som försiggick i skogen.

Lite av vårväder var det när en hel rad olika skogsutrustade traktorer och en skotare visade prov på hur det gick till i skogen för inte alls så länge sedan, utvecklingen har minst sagt varit enorm. Allt från en Grålle utrustad med en jättelik sax monterad på trepunktslyften, till en BM Brunett.

Denna sax är ett av många originalredskap till en Ferguson Grålle. Just denna framtagen i Sverige. Lämplig vid helstamslunning, då det bara var att backa till vid storändan av trädet och se till att få grepp om stocken, som sedan kördes ut till avlägget.

En BM Brunett från första halvan av 1960-talet kördes av Alexander Willén och är en lite udda skotare, men ändå inte. Just denna var nämligen byggd på en BM Boxer 350.
– De första 200 som byggdes var sådana, men sedan blev de byggda på Ford, berättar Jan Willén.
Han berättar att det inte var så lätt att samarbeta med BM, som bland annat vägrade att sälja dessa traktorer utan framaxel till den som använde traktorn till skotare. Någon framaxel behövdes ju inte och vad skulle man med en sådan till. Vidare var det drivning bak via hydraulmotorer och eftersom BM utvecklade en egen drivning, ville man inte vara med. Men Brunetten enligt Fordkonceptet blev en framgång.

En specialare som också rullade, eller säger man larvade i detta fall, var en BM Bamse. Alltså en helbandare byggd på en BM Victor 230. Just denna maskin med tillhörande vagn hade använts vid resning av elstolpar ute i terrängen. Därav den för skogskörning något, ja något är en betydlig underdrift, obekväma placeringen av reglagen till griplastaren.

Denna maskin framfördes av Christian Skärhem från Björsätter. En person som till vardags kör en betydligt modernare skördare men med stort intresse även för det gamla.

På samma sätt var det med Thor Landby som under skogsdagen rattade en med halvband försedd Fordson Major, utrustad med griplastare. Hans normala arbetsplats är annars en modern skotare. Forden han nu rattade var en maskin utan hytt men med störtbåge. Något som gav bra sikt, men det gällde att se upp så man inte slog huvudet i den längsgående balk som fanns på störtbågen.

Överlag kan man väl säga att arbetsmiljön inte var den bästa i dessa gamla veteraner och inte en enda skulle klara de bestämmelse som gäller idag. Brunetten var väl något så när i det fallet.

En skogsdag som denna handlar i stor utsträckning om att träffas och pratas vid. Korv och kaffe serverades av Grålleklubben och skogsägaren Ove Andersson hade ordnat till en riktigt fin fikaplats med granrisförsedda stockar och en härligt värmande brasa i mitten. Han hade även ordnat till så att körningen ägde rum på relativt bärig mark. Han hade helt enkelt kört ut lite virke med sin skogsvagn, som han sedan lämpade av lite här och var. Detta gjorde det även lättare för publiken att se vad som försiggick.

Med hjälp av en entusiastisk skogsägare och på samma våglängd varande veterantraktorklubb, samt veteranmaskinägare går det att med relativt enkla medel ordna en aktivitet som samlade mycket folk till en trevlig skogsaktivitet.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share