Samspel mellan hund och människa

Kurs för unga jakthundar

Stellan Axelsson med Fämman, en 2,5 årig Drevertik och Ewa Johansson med Rulle, en fyra månaders strävhårig taxhane. Lägg märke till den fina agilitybanan i bakgrunden.

MOTALA (JB)

Några hundägare som är medlemmar i Motala Hundsällskap tyckte att det saknades en kurs för unga jakthundar. Därför tog Stellan Axelsson och Ewa Johansson sig en funderare och gjorde en egen kurs. Kursen kommer att starta i april och vänder sig till ägare eller förare av hundar i åldern fem till tio månader.

– Det finns ett flertal andra kurser, sa Stellan, men ingen för jakthundar. Den bristen vill vi åtgärda. Vardagslydnad behövs även för dessa hundar. Kursen är uppdelad på sju tillfällen. Vid det första tillfället har man teori. De fyra följande kurskvällarna tränas i praktiken, vad man kommit fram till vid teorin. Då kommer man att träna på några få ord och tecken till hunden.

Man får själv välja vilka ord och tecken man vill använda. Vill man också kunna kalla in hunden på olika ljud? Ska flera kunna kalla in hunden till exempel familjen eller jaktlaget? Det handlar om ett samarbete, hund och människa, i de kommande tio åren. Stellan och Ewa, som kommer att vara ledare för kursen, kommer även ge tips och råd under den.
Både Stellan och Ewa har jägarexamen och jakthundar och har bra erfarenheter att lära ut. De kan också lära ut hur man bryter ett dåligt beteende, exempelvis att hoppa mot en person ni möter på kvällspromenaden eller skälla på bilar.

Kursdeltagarna får även lära sig lite av ”hundspråk”. De skriver i sitt väl genomtänkta kursprogram: ”Ta med gott om hundgodis!” Kan kanske behövas under de fyra gånger man ska träna med den unga hunden.
Sjätte träffen fokuserar man på eftersök. Mattias Heed kommer då och visar grunderna. Den sjunde och sista träffen tränar man individuellt de moment som behöver repeteras. Då kommer dessutom en utställningsdomare att hålla föredrag om varför man bör ställa ut och jaktprova sina hundar. En bra bedömd hund kan också användas i avelsarbetet för att få fram ännu bättre jakthundar.

Denna mycket genomtänkta kurs anordnas genom ABF och man kan anmäla sig via Motala Hundsällskaps hemsida, www.hundsallskapet.se om man är intresserad. Kursen börjar tisdagen den 21 april och pågår kvällstid i sju veckor vid Motala Hundsällskapets anläggning vid Fallstugorna.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share