Rumhult Sandgärdet

Som en liten by omgiven av sjöar

default

Ostörd gård med många byggnader, 90 hektar mark, varav drygt 60 utgörs av skog. Jakten följer köpet. Välkommen till Rumhult Sandgärdet som är veckans gård till salu. Man måste i det närmaste åka just hit om man ska få uppleva den här speciella och vackra bygden vid sjön Yxningens södra stränder. I skydd från de större vägarna ger landskapet den där underbara pausen och andhämtningen från dagens stress och jäkt. En del påstår med bestämdhet att här är det som att tiden stått stilla och sköna visioner av äldre tider söker sig på.

Här i bygden finns den närliggande oskiftade bymiljön i Långserum nämnas. Där finns bland annat timmerhus från 1750-talet och de som byggdes det följande seklet. Byn har även välbevarade ekonomibyggnader. Idag finns ungefär 25 hus kvar, varav det äldsta är en loge från 1500-talet.

Yxningen är med sina 90 öar, ett siktdjup som når ända ner till sju meter i vattnet som kan vara mer än 70 meter djupt, en uppskattad destination för friluftslivet. Här finns ett rikt fiske, bad, båtliv med mera. Sjön kantas även flera naturreservat.

Marken till gården, Rumhult Sandgärdet, är belägen nära, men inte i direkt kontakt med Yxningen. Gården omges dock av fler sjöar och gränsar till en av dessa, Östersjön med fiskerätt. För att undvika missförstånd så är Östersjön här en insjö och har sin namnmässiga ”maka” i den närliggande Västersjön.

Enklast tar man sig hit över den aktiva byn Kvarnvik. Man tar därefter av norrut och kommer till Rumhult i en klassisk agrar miljö där skogen öppnar sig efter fyra kilometer.

Med alla byggnader ger gården ger en känsla av att vara en egen lite by. Det stora bostadshuset, en tvillingstuga, är från 1795. Huset i två plan har en boarea om 190 kvadratmeter. Här finns också en oinredd vind med potential för att bli den där lugna avkopplande platsen att söka sig till på kvällarna.

Bostaden är dock i behov av renovering och kan därmed bli lite vad man som köpare vill ha, till exempel om huset fortsatt ska två lägenheter eller en.

Bland ekonomibyggnaderna finns en ladugård från 1933 med en area om 405 kvadratmeter. Den har en djurdel med betonggolv, höskulle med mera. På gården finns även en äldre ladugård, ett magasin, en jordkällare, ett härbre samt ytterligare några byggnader. Flertalet uppges vara i sämre skick.

Fastighetens areal uppgår, beroende på vem som beräknat, till mellan 88,84 och 91,3 hektar. Enligt skogsbruksplanen finns 62,6 hektar skog. Virkesförrådet beräknas till 6 942 skogskubik eller i medel 111 kubik per hektar och medelboniteten till 7,1.

Barrträd står för 78 procent, 60 procent tall och 18 gran. 10 procent är björk. Inägomarken utgörs av 4 hektar bete och 18 åker.

Rumhult Sandgärdet är ett avskilt boende i Hannäs socken. Det är ändå bara 4,5 kilometer till Kvarnvik där det finns lanthandel med stort serviceutbud, 9 kilometer till Hannäs förskola och två mil till Valdemarsvik. Man får det lugna ostörda naturnära utan att bo isolerat många mil från allt. Här kan man äta kakan och ändå ha den kvar och njuta.

Text: BO BÄCKMAN

Share