REGNA PRÄSTGÅRD

Gård med strandtomt på vacker udde

default

Varsamt renoverad bostad om 370 kvadratmeter och två flyglar. Strandtomt på udde av Regnarens södra strand. Välkommen till Regna prästgård som är veckans gård till salu. Från Finspång räknat tar man den vackra väg 1167 över Lotorp och Flasbjörke mot Igelfors. I Igelfors tar man av och följer istället väg 1134 vidare norrut. Landskapet som omger vägen ändrar karaktär och några kilometer bort väntar sköna Regna. Kyrktornet med sin lökkupol kan man inte missa.

Det är nordligaste Östergötland, i kilen som sträcker sig upp mellan Närke och Södermanland. Man pratar om ”de uråldriga gränstrakterna” mellan Götaland och Svealand. Oftast nämns också den omgivande naturen som erbjuder spännande och trevliga upplevelser.

Bland allt som sker i den närmaste bygden och i angränsande byar kan nämnas Regna marknad som är en årlig och stor tilldragelse. I närliggande Igelfors ges också en marknad och den sker i samband med motordagen där. Man räknar in flera tusen besökare. Lite längre bort, fast i öster, finner man Häfla hammarsmedja, en fin levandegjord bruksmiljö med sin Smedjans dag och andra aktiviteter.

Företagande och nätverk är utbredda här. Bygden är synnerligen levande och omtalad i mycket positiva ord. Lanthandel, förskola och skola finns i Igelfors, som i sin tur nämns som det mycket goda exemplet. Här är det bra att leva och verka.

Regna prästgård, uppförd 1920, måste beskrivas i det bästa ordalag. Den är värdigt belägen med sina två flyglar på en udde vid sjön Regnarens södra strand med en skyddande trädridå mellan byggnad och vatten. Allén som leder fram till prästgården kan nog betraktas som den där pricken över ”i”.

Till fastigheten hör även ett stall, en gäststuga och en sjöbod. Marken uppgår till sex hektar bete och skog, samt lika stort vattenareal i Regnaren.

Interiören i bostaden motsvarar med råge de förväntningar man får från utsidan. Efter en varsam renovering på senare år är bostaden något utöver det man normalt kan finna. Man välkomnas av sådant som vackra kakelugnar, spröjsade fönster, spegeldörrar och platsbyggt kök. De generösa ytorna, 370 kvadratmeter, kompletteras med ytterligare 50 kvadrat biytor. Bostaden har dessutom bredband via fiber.

Entréhallen har klinkergolv och vattenburen golvvärme. På entréplanet finns sådant som kontor, bibliotek, matsal och salong. Det moderna välutrustade köket har trägolv och matplats.

På andra våningen finner man allrum med öppen spis, badrum, de fyra kakelugnsförsedda sovrummen med mera. När man kommit så långt i byggnaden som till de här underbara sovrummen som riktigt välkomnar till en riktigt skön sömn så blir det ännu bättre: Härifrån har man även en härlig utsikt.

Regna kan upplevas som långt bort, men avstånden har också många som anser sig bo mer centralt. Det är knappt 3 mil till Finspång, 2,5 mil till Vingåkers centralstation, 4,5 mil till Katrineholm och ungefär lika långt till Norrköping.

Prästgården i Regna erbjuder ett fantastiskt boende i en levande bygd som faktiskt är ganska nära många större orter.

Text: BO BÄCKMAN

Share