Rätt utrustning för höstens jakter

Unga kunder tillika jägare gör sina köp inför jakten. I butiken Jakt och vildmark får de goda råd av Herman Gunner.

Unga kunder tillika jägare gör sina köp inför jakten. I butiken Jakt och vildmark får de goda råd av Herman Gunner.

JAKT (JB)

Borta på Flodqvists backe nära centrum kan man säga att det ligger en butik i butiken. För några år sedan väckte Herman Gunner tanken på ett jakt- och vildmarkssortiment på sin arbetsplats. Förslaget fick gehör hos vd Åke Gunner och idén har fallit väldigt väl ut. Jakt- och vildmarksortimentet är nu på en väletablerad avdelning inom butikskedjan Coloramas verksamhet i Arvika.

I Arvikabutiken finns totalt åtta anställda inklusive vd. Herman är butikschef och ansvarar även för avdelningen Jakt och vildmark.
– Jag har jobbat här sedan 2008, säger han. Ett par år efter att jag börjat fick jag idén att ta hem ett jaktradiosortiment.
Så bildades den lilla specialbutiken Jakt och vildmark en trappa upp i byggnaden.

– Jag har själv ett mycket stort jaktintresse precis som morfar hade, berättar Herman, skogsfågel är min favorit.
Någon egen hund har han inte, men han brukar få låna en gordonsetter.
– Jag bor i staden men på fritiden går jag gärna i skogen. Jag jagar ofta tillsammans med en släkting, tillägger han.

När Herman visade förslaget om ett jaktradiosortiment för Åke fick han först inget svar.
– Sedan kom det; ”du kan starta upp en butik i butiken”, ler Herman.
Sortimentet för kundkategorin jägare välkomnades, minns Herman. Sedan ger han en tydlig information om säsongstarter för olika jakter samt för jaktobjekt, jaktutrustningar och annat som hör till en jaktvistelse i skog och vildmark.
– 16 augusti är jaktstarten när det gäller bock. 25 augusti är startdatumet för skogsfågeljakt. 1 september är uppstartsdatum för harjakten, och snart (i mitten av oktober) är det dags för traktens uppmärksammade älgjakt.

Man reser även till norra Sverige för att jaga älg.
– Där startar den redan i början av september. Varje år i början av jaktsäsongen anordnar Herman och hans medarbetare en jaktmässa på företaget.

– Mässan är viktig, framhåller han. Drygt ett tjugotal leverantörer brukar finnas på plats för att dela med sig av sina produkter till gamla och nya kunder.
Jaktmässan är med andra ord en trevlig kväll i Coloramas regi.
– Cirka 500 personer brukar finnas allt som allt i våra lokaler. Närliggande Ica Kvantum anlitas för catering, kompletterar Herman. Någon form av kött blir det på tallriken även i år, tror han.

Hur ska en jägare vara rustad för skogen?
– Ryggsäcken med förnödenheter som exempelvis en vikbar stekpanna kan vara bra att ha med sig i skogen. Man får fundera på behoven innan skogsturen.

Valet av skodon bör ändå alltid göras med omsorg oavsett jaktsätt. Herman ger sedan en del andra, specifika tips utifrån sina erfarenheter. Vid jakt av bock:
– Lockpipa behövs samt hyfsat kamouflerad klädsel. Plaggen tycker jag samtidigt ska vara av tunt och mjukt material, säger Herman. Här handlar det om ett smygande i skogen, så även kläderna bör vara tysta.

Vid jakt av skogsfågel:
– Vid den här sortens jakt går man med hund i skogen. Tunna jaktbyxor är att föredra liksom en tunn skjorta. En tröja kan följa med som ett extraplagg.
Vid jakt av hare:
– Det är ett djur som jag själv inte jagar, klargör Herman. Fast jag har fått veta att harjägare brukar göra upp en brasa allra först. Hundarna är de som sedan jagar mest efter bytet.

Vid jakt av älg:
– Älgjaktslaget där jag ingår samlas vid en jaktkåta, berättar Herman. Vi sitter också ofta kring en eld men lottar samtidigt ut passen. Älghundar används i jakten. Under den här jakten är det viktigt att ha underklädesställ som andas och ovanpå det en vindtät tröja och ännu en jacka. Vanliga byxor går bra, tycker Herman. Dubbel uppsättning kängor kan behövas.

Avslutningsvis också Herman, vilka ätbara fåglar är dina favoriter att jaga?
– Orre, järpe, tjäder och ripa! Men allra bäst smakar gräsand, det lovar jag.

Text och bilder LIZZIE GERD JANSON

Share