Öppet hus hos ridklubben

JB 0529 - 27Åtvidabergs ridklubb visade verksamheten

ÅTVIDABERG

Vid denna tid på året när vintern rasat ut vill djur och människor ut i det fria. Detta gäller i högsta grad hästarna som är uppstallade vid Åtvidabergs ridklubbs anläggning i Vrånghult. Hästägare och ridskoleelever längtar också till att få ge sig ut på ridturer i naturen eller ett träningspass i paddocken. Ridklubben bjöd in till Öppet hus för att fira våren.

Åtvidabergs ridklubb bildades första januari 1971. Ända sedan början har verksamheten varit förlagd till gården Vrånghult Västergård i samhällets ytterkant nära till naturen. Mycket har hänt under den tiden när det gäller byggnationer. Nu har man nog fått lämplig storlek i förhållande till Åtvidabergs storlek. I den ursprungliga ladugårdsbyggnaden finns inrett stallplatser för 37 hästar varav 18 som lektionshästar och 19 boxar för privatägda hästar som också i vissa fall disponeras till ridskoleverksamhet.

JB 0529 - 29

Maja Johansson, ridlärare

För tränings- och övningsverksamheten och även till tävlingar har man två ridhus. Det första ridhuset som mäter 16×38 meter kom till under 1970-talet vilket undertecknad har minnen ifrån när en av döttrarna mer eller mindre bodde på Vrånghult under en epok. Minnet från ridhuset då var att det alltid var så råkallt där inne när man som föräldrar skulle se vad de hade lärt sig.

Nu har man byggt ett nytt och betydligt större ridhus som mäter 23 gånger 60 meter. Huset, som även är uppvärmt, stod färdigt 2003. I det nya ridhuset har man fått plats med andra nödvändiga utrymmen, personalens kontor och en caféteria som blev färdigt 2010. Utanför ridhusen i nära anslutning finns tre utebanor att nyttja i verksamheten. Slutligen har man ett stort och nyrenoverat klubbhus.

Det gynnsamma läget innebär att man kan använda naturen med de fina ridvägar som finns med klätterbackar och galopprakor. Ridklubben är en ideell förening som har som målsättning att främja ridning som folksport. I dagsläget har klubben 300 medlemmar och ser gärna att medlemsantalet ökar. Devisen från klubbens hemsida beskriver målsättningen fint och kan här gärna återges: ”Välkommen till Åtvidabergs ridklubb.

Vi erbjuder ridlektioner, träning, medlemsuppstallning samt ridläger för dig med eller utan egen häst, oavsett ålder, på alla nivåer. Alla är välkomna till ridklubben, gammal som ung, nybörjare som rutinerad ryttare, där finns något som passar alla”. Ridklubben har dessutom ett samarbete med Linköpings Praktiska gymnasium där eleverna får sina praktiklektioner vid Vrånghult. Undertecknad tog en tur till Vrånghult för att se vad som händer på Öppet hus.

JB 0529 - 30Stallbacken var ganska så fylld med bilar men det var inga problem att parkera. På stallbacken finns Madicken med kusken Fredrik och hästskötare Emma som har till uppgift att åka en sväng med hugade resenärer och utanför stalldörren står Malin Wittzell med sonen Charlie och ponnyn Zea som ska ge sig upp till paddocken för en ridlektion med Maja Johansson.

I cafeterian är familjen Lars och Kristina Ankarberg som gärna vill komma till Vrånghult, barnbarnen Siri och Malte tycker om hästar och ridning och de har även tagit med sig grannflickan från Falla, Ellen Brown. Där finns också Patrik Mellström, han är engagerad i verksamheten på grund av sina barn, Alma och Arvid och familjens nyförvärvade ponny Fiona.

Vi får sällskap av två unga kvinnor som båda ingår i ungdomssektionens styrelse nämligen Elin Kammeby och Emily Broman som bägge är mycket engagerade i verksamheten. Emily och hennes mor äger inte mindre än sju hästar, sex nordsvenskar och en ponny och en häst till, en stor ridhäst är på ingång till gården i Gammelskeda. Patrik berättar om klubbens stora dressyrtävling på Örsättersplan den 6-7 juni.

Charlie Wittzell redo för lektion med egna hästen Zea

Charlie Wittzell redo för lektion med egna hästen Zea

Patrik Mellström har också en koppling till Vrånghult genom sitt arbete inom Åtvidabergs kommun, han har fastighetsansvar för anläggningen i Vrånghult. Likt simborgarmärket har ridsporten hittat varianten som fått namnet ridsportmärket med syftet att alla som sysslar med ridning ska ha en viss grundkompetens. Sedan finns möjligheten att klara av ett nytt steg, ridborgkadriljen, om man så önskar.

Flickorna från ungdomssektionen, Elin och Emily, berättar att det finns ett tävlingsmoment i sammanhanget som innebär att klubben kan erhålla ett pris om man lyckas bra i antalet avlagda ridborgarmärken som kan innebära att klubben kan vinna ett så kallat hinderpaket. Ridläraren Maja Johansson undervisar elever i alla åldrar kanske mest ungdomar, men även en hel del vuxna ofta föräldrar till rid aktiva barn men även vuxna återvändare, och hon betonade att hon stortrivs med sitt arbete.

Text och bild: KLAS-GÖRAN WENNERSTRÖM

Share