Nytt fiberprojekt lanserat i Ydre

Asby udde och Svanaorten får fiber under 2020-2021

Ellinor Fredriksson och Anders Wahlgren arbetar för fiberutbyggnad på Asby udde och Svanaorten.

YDRE (JB)

Ydre arbetar sakta men säkert för att så många Ydrebor som möjligt ska ha uppkoppling via fibernät. Under 2020–2021 har turen kommit till närmare 300 hushåll på Asby udde och via sjökabel till Svana, Svenningeby med flera fastigheter på andra sidan Sommen.

Tidningen träffar Ellinor Fredriksson och Anders Wahlgren hemma i Ellinors kök i Yxnerum, som ligger ungefär mitt i området. Det är en mild januaridag och solen försöker ta sig igenom molntäcket. Framför syrenhäcken har snödropparna till och med stuckit upp sina små vita blommor. Ellinor och Anders representerar interimsstyrelsen för Bredband Asby Udde ekonomisk förening.

De bosatta på udden har blivit brända av ett par tidigare försök att få till bredband i bygden, men den här gången är det på allvar. 2019 års arbete med att få med sig tillräckligt stort antal intresserade åretruntboende resulterade i ett ja till ekonomiskt stöd från EU:s landsbygdsprogram. Det vittnar bland annat den lilla skylten på Yxnerums ladugårdsvägg om. ”Här investerar vi för att öka tillgången till bredband på landsbygden”, står det. Det innebär ett 60-procentigt stöd om nära 20 miljoner kronor. Det stödet byggde på att tillräckligt många åretruntboende skrev upp sig på intresselistan. Hela projektet omfattar 32 miljoner kronor.

Området börjar precis utanför Asby samhälle vid Lid intill slalombacken, följer först udden norrut till Ekäng, för att sedan svänga söderut igen via Marek, Rönnäs och Sjöhult. Områdesgränsen går söderut från Asby via Norrby ner till Stora Sundsjön, Kalvefall, Larstorp och fram till Sjöhult. Via en sjökabel går sedan utbyggnaden vidare på andra sidan Sommen och där kommer anslutningar att grävas fram till fastigheter både i Ydre, Kinda och Boxholms kommuner.
– Vi har kommit överens med grannkommunerna om att inkludera till exempel Fällorna, Håredal och Sommenäs i Kinda och i Boxholms kommun Hästhagen och Idebo, berättar Ellinor Fredriksson.

I Ydre inkluderar det Sjövik, Lid, Svana och Svenningeby, för att nämna några av dem. Bredband Asby udde har möjlighet att koppla på befintligt nät i Asby eller Tullerum i Norra Vi. Hur utbyggnaden kommer att passera genom bygden är ännu inte bestämt. Först ska det till markupplåtelseavtal med varje fastighetsägare där fibern ska dras fram.

Upphandling av byggledare är klar och han heter Glenn Gustafsson, som har flera års erfarenhet av andra projekt. Delar av sin tid är han kommunens tjänsteman för fiberutbyggnad. Upphandling av projektör är på gång.
– I februari kommer vi att skicka ut anslutningsanmälan och beställningen måste vara gjord senast i maj, säger Anders Wahlgren. Anslutningen blir ända fram till fastigheten med dosa på väggen. Sedan är det upp till hushållet att bestämma sig för internettjänst, telefoni och tv – allt eller inget. En del av de åretruntboende har kanske inte intresse att koppla upp sig alls, utan vill att det ska vara vilande tills nya ägare tar över.

Båda ser bara fördelar för fastighetsägare att ansluta sig. Det är en investering som höjer marknadsvärdet på fastigheten. Det ger möjlighet för välfärdstjänster i framtiden och att koppla på olika typer av larm som varnar när till exempel frysen har gått sönder.

– Indragen fiber förbättrar möjligheten att distansarbeta, påpekar i sin tur Ellinor, som ser fram mot att med bättre uppkoppling kunna delta i skypemöten i sin funktion som ordförande för Ydre skogsbruksområde för Södra Skogsägarna. Den uppkoppling hon har idag är lite för svajig.
– Om familjer väljer att flytta till vår bygd på grund av möjligheten att arbeta på distans då har det stor betydelse för oss alla. Kommunen får fler invånare och mer skatteintäkter, framhåller Anders Wahlgren.

De ser framför sig två år av ganska hårt arbete för styrelsen att tillsammans med byggledare, entreprenörer och de boende, både åretruntboende och fritidsboende, ro utbyggnaden i hamn under 2020 och 2021.

Ydre kommun har i sitt IT-infrastrukturprogram ställt sig bakom det nationella målet om att 90 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 megabit/sekund senast 2020. Bredband Asby udde har en föregångare i bredband Torpa Sund. Det projektet omfattade omkring 275 anslutningar. Ydrebostäder bidrog under 2019 genom att ansluta bostadsbolagets 200 lägenheter och snart även de 85 lägenheterna i Solängens äldreboende.

Ändå återstår det områden i kommunen där arbetet med utbyggnadsplanläggning inte har startat. Området runt Svinhult är ett sådant. Än är det en bit kvar innan Ydre kan bocka av målet att 90 procent av alla hushåll har tillgång till bra och snabb fiber.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share