Nostalgitraktorer på snöig träff

Värden för evenemanget, Uffe Jonsson i Bygget, skrämmer igång sin Fordson Höglund.

Vädret orsakade manfall på årlig skogsdag

VIKBOLANDET (JB)

Efter en natt med snöfall och vindar var det dags för Nostalgi Traktor Klubben att genomföra sin årliga skogsdag. Årets träff var förlagd till Roger och Karin Jonssons gård Dalby helt nära Å kyrka. Det var tredje gången som en skogsträff var förlagd hit. Det var en morgon med många bilar i diket och svårframkomligt väglag och det hade inverkan på antalet deltagare.

Två veterantraktorer var på plats. En Fordson Major försedd med griplastare och den andra Håkan Olssons Nuffield 460 med timmervagn försedd med frisvängande mekanisk wirekran.

Man hade i förväg avverkat i skogspartiet och lite överallt låg det timmer kapat i lämpliga längder. Det var bara att åka runt och lasta.

Med wirekranen går det så till att man kör fram traktor och släp till ett ställe nära stocken som ska hämtas, en person tar kroken och drar wiren med sig fram till stocken där man lägger wiren i en slinga runt ena änden med hjälp av kroken. Därefter startar traktorföraren winschen och spelar hem stocken till släpet där den lyfts upp på släpet. Ofta får man hjälpa till med handkraft för att den skall hamna där man vill ha den.

Med den modernare hydrualkranen är det stor precision i rörelserna. Man greppar stocken och placerar den där man vill ha den. På så sätt lastar man fullt på kortare tid.

Hans Olsson hade startat en eld där man ställt en trefot i vilken det hänger en kaffepanna. Kokkaffe naturligtvis. En grill är startad och där grillas korvar. Man bjuder besökare på korv med bröd och kaffe och det smakar utmärkt i det kalla vädret.

Som följd av vädret blev det färre deltagare och färre besökare i år. De som kom fick dock en fin dag i skogen och fick se skogsmaskiner från förr i arbete.

Text och bild:  Lars-T Jacobson

Share