Markhotell kan ge fler mark

Ger möjlighet till ökad självförsörjningsförmåga

Odlare som inte själva har egen mark kan hyra odlingsbäddar i markhotellet för att sedan sälja skörden direkt till restauranger och konsumenter.

Under våren anlades ett så kallat markhotell i Öjebyn på Agro Park. Det är en, för Norrbotten, relativt ny metod att odla grönsaker och blommor i kommersiellt syfte. Kanske kan idén… vara något även för tidningen Jordbrukarens breddgrader?

Internationellt kallas konceptet för market gardening och går ut på att odlare som inte själva har egen mark kan hyra odlingsbäddar i markhotellet för att sedan sälja skörden direkt till restauranger och konsumenter.

Eftersom bäddarna är upphöjda kan det också ge nya förutsättningar att odla andra grödor än vad som normalt är möjligt på nordliga breddgrader, samtidigt som det är väldigt odlingseffektivt med hög avkastning på liten yta.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en årlig kampanj som kallas krisbredberedskapsveckan. Årets tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap.
–Markhotellet är ett spännande odlingskoncept som ligger helt rätt i tiden, säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare i Piteå kommun, som jobbar med projektet Gröna Näringar..

– Med markhotellet vill vi bland annat visa på möjligheten till en ökad självförsörjningsförmåga. Genom att inspirera fler att odla men också få fler att välja närproducerat både i butik, på restaurang och i det offentliga köket. För om vi inte väljer svenskt och i möjligaste mån närproducerad mat när det inte är kris, finns det inte heller mat när krisen kommer, understryker hon.

Gröna Näringar är ett sexårigt projekt som Piteå kommun och Region Norrbotten finansierar tillsammans för att lyfta näringslivsutvecklingen inom den gröna sektorn.

Källa: Piteå kommun

Share