Lilla Rå snickeri värms av sågspill

Pressar sina egna briketter av spånet från verksamheten

Den lilla brikettpressen Prodeco som gör briketter av spillspån från Lilla Rå snickeri.

FORNÅSA (JB)

På Lilla Rå snickeri beläget mellan Österstad och Fornåsa arbetar Kurt-Arne Karlsson och hans son Fredrik Tegnefur med att göra det mesta som kunderna beställer. Fönster, dörrar, köksinredning, skåp med mera. Det sågas, hyvlas och fräses i snickeriet. Men var gör de av allt sågspån som blir?

– Förr sålde vi det till värmeverket, sa Kurt-Arne, men till slut blev frakten dyrare än det vi fick för spånet. Så då kollade vi runt lite och fick nys om den här brikettpressen. Det var för ungefär tio år sedan. Nu tar förresten inte värmeverken emot spån längre.

Kurt-Arne visade på en liten behändig apparat, inte större än ca en meter i omkrets och ungefär lika hög. Prodeco brikettpress var namnet och det är en italiensk maskin. Upptill på maskinen fanns en stor behållare där sågspånet hälls i. På Lilla Rå snickeri hälls spånet i för hand, men det finns större brikettpressar på marknaden som fylls på automatiskt. På stora sågverk finns något liknande, men där görs oftast pellets som sågverken sedan säljer till kunder.
– Under behållaren, berättar Fredrik, finns en hydraulkolv. I den fylls spånet i som sedan trycks ut. Sågspånet ger större markeringar på briketten än hyvelspån, som är lite mera ”fluffigt”. Då kolven fylls med samma volym, blir det mindre markering.

Fredrik tryckte igång maskinen och sakta men säkert bildades en brikett. Ljudet från maskinen var helt ok. När briketten var lagom lång föll den ner av sin egen tyngd. Så visade han på en färdig brikett hur markeringarna ser ut.

De båda berättade att de bara gör briketter till sig själva. Dessa briketter tas sedan till en liten varmluftspanna på 35 kW, som blåser ut den varma luften genom rör ut i verkstaden.

Verkstaden är på cirka 200 kvadratmeter och varmluften från briketterna räcker inte helt till, utan man har installerat en värmepump också. Värmepumpen slår av sig själv när det blir tillräckligt varmt av varmluftspannan.
– Det blir väldigt lite aska kvar när vi eldar, sa Kurt-Arne. Allt brinner upp.

Kurt-Arne höll på att såga av träpluggar från en fönsterbåge man gjort i verkstaden. Den och de andra fönstren ska sedan sättas i ett 1700- talshus och är gjorda efter den tidens stil. Han berättade, att när man gör dessa bågar, måste man fräsa bort mycket. Det blir mycket spån med andra ord.

Vid alla maskiner man har i snickeriet finns spånsugar. Dessa är sammankopplade och går genom rör till en uppsamlingsplats. Den varma luften i snickeriet följer med spånet i sugen och blåses ut genom stora säckliknande filter tillbaka till lokalen igen. På detta vis blir det inget värmespill.

Fredrik berättade att man använder varmluftspannan året om förutom under sommaren. Då man även arbetar under några av dessa månader blir det en hel del spån. Detta tas om hand och man sparar briketterna, att ha till den kallare årstiden.

Även huset på cirka 100 kvadratmeter värms upp med briketterna. De avger en skön värme och en svag angenäm doft av kåda. Mycket smart och energivänligt att ta tillvara på det träspill som blir i verkstaden. Råvaran finns på plats, så inga transporter behövs.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share