KUMLA (JB)
Som förstagångsbesökare häpnar man redan vid parkeringen. Kumla sjöpark och växthus är något unikt. Planteringar, enormt växthus, stränder, bryggor och vatten möter. Det är verkligen en vattennära känsla i sin bästa betydelse.
Det här är en del av Kumla, en kommun i inlandet, inte en del av en kommun intill en större insjö eller med havsnära läge. När den kalla vinden stryker området känns kvällen i sena mars nära nog som en kulen kväll vid havet. Till och med en gråväder tillför något skönt och stämningsfullt på den här platsen.
Kumla sjöparks konstgjorda sjö har en area om 3,2 hektar. Den länkar samman Djupadalsparken, Djupadalsbadet, reningsdammarna, Sjöparkens växthus med mera till ett enda stort grönområde. Bryggor och stränder bidrar till sjökänslan.
Sjöparkens hela område inrymmer alla möjliga anläggningar som en imponerande amfiteater, stora perennplanteringar och promenadstråk med generös bredd. Man kan läsa att parken inbjuder till avkoppling, umgänge, motion och lek vilket den alldeles säkert också gör.
Just den konstgjorda sjön, vad som finns i dess närhet och förstås växthuset vid sjöns södra ände är en sällsam upplevelse i den omgivande miljön, i en dalgång mellan den högre belägna staden och jordbrukslandskapet. Skulpturen The Beauty av konstnären Richard Brixel vid stranden och konstverket Lilla Björn av Anna Molander på ön i sjön tillägger en extra dimension av området.
En grupp med motionärer joggar runt vattnet, någon går en promenad med hunden, andra flanerar och tar en nypa sjöluft.
Växthuset och trädgården intill parkeringen är inte bara belägen söder om vattnet, det är den södra delen av Kumla sjöpark. I mars görs förstås den härliga trädgården inte rättvisa men man anar att den liksom allt annat är värd en nyfiken, sannolikt njutbar, stund eller flera över säsongen. På de metrar där byggnad övergår i vatten finns en kaj eller ett bryggdäck som är ännu en detalj som verkligen förstärker upplevelsen av sjö.
Entrén in i det stora växthuset kallas Palmrummet. Här är takhöjden 11 meter som både ger plats för de större växterna och träden men därför också ett större intryck av skog, exotisk skog. Med växthusets glas till hjälp skapas illusionen av att himlen utanför faktiskt finns med härinne.
Ett café och sköna platser för att koppla av gör att man gärna stannar till i Palmrummet. Utsikten över den konstgjorda sjön återför associationerna till en exklusiv plats i havsbandet. Skulpturen Half Boy av Anders Krisár har dock ryggen vänd mot vattnet. I de här delarna råder exotisk trivsel, blomdoft och ett glatt fågelkvitter.
Här i växthuset finns mycket mer än Palmrummet. Bland annat finns restaurang och café Goda rum. Där serveras säsongsinspirerade maträtter och naturligtvis hembakat direkt från ugnen. I den här miljön kanske det är överflödigt att nämna att man använder färska råvaror som grönsaker odlade i växthuset.
Två rum, Kameliarummet och Citrusrummet, är orangerier. De används för att övervintra växter som inte tål den svenska vintern. Rummens sluttande söderväggar tar till vara på ljuset och värmen. Ett av de två mindre växthusen kallas Barnens växthus och där anordnas aktiviteter.
Det här är bara en liten titt in i den södra delen av parken som man som helhet presenterar som ska ha något för och vara till för alla. Hela parken är handikappanpassad utom på en liten del av ön. Området utvecklas fortfarande.
Om man får den här känslan redan av ett besök en kväll i mars och då bara hunnit se lite av den södra delen… Ja, sommartid lär det vara svårt att välja i utbudet i denna unika oas!
Text och bild: BO BÄCKMAN