Klimatsmarta lantbruksmaskiner

Att göra så lite som möjligt, men så mycket som behövs

Väderstads TopDown med E-Service kan förprogrammeras och anpassa sig efter jordens behov. Bilder: JESPER ANHEDE

VÄDERSTAD (JB)

Allt mer handlar om precision och klimat i lantbruket. Väderstad är långt framme med maskiner för rätt jordbearbetning och precisionssådd.

Hur man bäst anpassar sitt lantbruk och växtodling efter en så klimatvänlig modell som möjligt finns det flera tankar om. En ofta yttrad tanke är att köra mindre antal turer på fälten och därmed spara bränsle, men man kan faktiskt ändå spara diesel. På Väderstad är man långt framme med ny teknik.

Väderstad har bland många andra produkter sin kultivator TopDown med EService. Just TopDown med E-Service blev vinnare av utmärkelsen Farm Machine 2024 i kategorin jordbearbetning under Agritechnicamässan i tyska Hannover.

Vad är det då för speciellt med den här?
– Man kan ställa in efter en styrfil så man kan förprogrammera hur maskinen ska agera i arbetssätt, anpassa efter jordens behov och justera arbetsdjupet så det blir mindre påverkan klimatmässigt, säger Vilhelm Ektander som är Product Marketing Manager på Väderstad.
– Det är ju en iPad-lösning på TopDown. Det man gör är egentligen att man automatiserar styrningen av maskinen. Man tar in den till en iPad och i nästa steg kan man även förprogrammera så man kan jobba med en karta innan och veta att här har man ett område som är på det här viset och ställa in vad maskinen ska göra när den kommer dit: Här ska man lyfta upp arbetsdjupet och här ska man sänka arbetsdjupet. När man kör i fält så gör maskinen det automatiskt.

På vilket sätt är det här klimatsmart?
– En klimatmässig koppling till det blir att då har man möjlighet att anpassa maskinen efter fältet och göra så lite som möjligt. Man vill ju bearbeta så lite som möjligt för att spara på jordhälsa och även kol lagrat i marken. Då möjliggör den här maskinen att man kan anpassa den till det fältets förhållanden.

Det man undrar är om det här alls är mätbart. Att man sparar jordhälsa och kolinlagring är svårt att mäta, men det är ju känt ändå. Däremot är dieselförbrukningen mätbar och ju mindre den är desto bättre för klimatet. Hur det fungerar berättar Vilhelm Ektander:

– Man kan ju nå optimalt resultat på fältet, men gör det med mindre dieselåtgång för man kanske inte behöver köra på 20 centimeter på hela fältet utan kanske 15 på vissa ställen. Sänk snittet på arbetsdjupet, och därmed blir det mindre dieselåtgång. Samtidigt som man hjälper jordhälsan och kolinlagringen.

En annan del i det här med klimatsmarta lösningar och arbetssätt är precisionssådd, att man kan styra utsädet väldigt exakt.
– Från oss kommer Proceed nästa år. Det är en precisionssåmaskin för spannmål, ärtor och specialgrödor. Vi gör ju Tempo, för majs, solrosor och sockerbetor och så, men nu har man hittat en teknik som kan överföras till spannmål, raps, ärtor och allt möjligt. Man kan öka precisionen i dem också.
– Det är precisionsodling av spannmålsgrödor så man kan halvera utsädesmängden, men få samma skörd. Det blir klimatmässigt bättre.

Det här är bara en liten del av allt som Väderstad har på gång och nog låter det bra, men man får inte glömma att alla gårdar har sina förutsättningar, vilket man naturligtvis är medveten om på Väderstad.
– Jag tror inte Proceed kommer passa alla lantbruk och för alla förutsättningar, men den har sin plats på många, säger Vilhelm Ektander.
– Vi kommer även med direktsåmaskinen SeedHawk till Europa till hösten.

Text: BO BÄCKMAN

Share