Jordbrukardagen behåller greppet

Primus motor för Jordbrukardagen, Sven-Inge Andersson i Stinghult, introducerar LRFordföranden i Östergötland, Peter Borring. I bakgrunden syns Nanna Nilsson, Eva Andersson och Markus Rosenberg från Radio Wix, som stod för ljudet och självklart sände direkt från evenemanget.

Primus motor för Jordbrukardagen, Sven-Inge Andersson i Stinghult, introducerar LRFordföranden i Östergötland, Peter Borring.

VALDEMARSVIK(JB)

Jordbrukardagen med anor ända sedan 1937 håller fortfarande sitt grepp om publiken. Slaktdjursbedömningen samlade drygt 100 deltagare och kvällens avslutande festligheter på Grännäs Restaurang var välbesökt. LRF-ordföranden i Östergötland, Peter Borring, konstaterade i sitt anförande att Sverige är det land i Europa som importerar mest mat.

I år blev det Mats Carlsson på gården Myckelycke i Ukna som kammade hem vinsten i den mycket prestigefyllda slaktdjursbedömningen. En tävling som tack vare det lokala Bjursunds slakteri, precis som det var från början, kan hållas på hemmaplan i Valdemarsvik.

I samband med kvällens prisutdelning passade Lennart ”i Kärret” Johansson på att tacka arrangörerna, Valdemarsviks Sparbank, Bjursunds slakteri samt LRF och i det senare fallet främst Sven- Inge Andersson, för att dagen anordnas. Han konstaterade också att han liksom denna gång kommit tvåa vid flera tillfällen, men aldrig lyckats vinna och få en inteckning i vandringspriset.

På fältet utanför slakteriet vid Mossebo fanns lite av varje att titta på och även en del att inmundiga. Många utställare var på plats för att visa upp sig och informera om sina produkter och tjänster.

– Vi jobbar på att få ännu flera lokala matproducenter att komma med och visa upp sig och sälja av sina produkter, säger Sven-Inge Andersson i Stinghult. Han är primus motor för arrangemanget och lägger ner mycket arbete för att få det hela att fungera. Detta gäller inte minst att från de lokala företagen få in priser till det digra prisbordet.

– Sveriges bönder befinner sig i ett blåshål, konstaterade Peter Borring i sitt anförande.

Inte minst gäller detta mjölkproducenterna som kämpar i motvind med dålig lönsamhet. Ja många mjölkbönder får betala för att jobba, och det läggs ner företag inom den branschen på löpande band.

– Man tänker inte alltid på att 65 procent av det svenska nötkött som vi konsumerar är en ”biprodukt” av mjölkproduktionen.

Det kommer alltså inte från någon specialinriktad köttproduktion. Han konstaterade också att djuren är något av motorn i den ekologiska odlingen. Vidare påpekade han att de för vårt land unika och bevarandevärda naturmiljöer som vi vill värna inte har kommit till av sig själva.

– Dessa har kommit till genom aktiva beslut utifrån ett långsiktigt brukande.Förutsättningen är fritt brukande av mark.

Att avsätta reservat och att stoppa brukandet av mark är enligt Borring inte det allena saliggörande i detta avseende. Han anknöt också till flyktingsituationen och menade att även om det som händer just nu är något extremt, så kommer vi framgent att få se mera av folkomflyttning. Folk kommer att dra sig till områden där vatten inte är en begränsande resurs på grund av klimatförändringar. Sverige kommer då att vara ett sådant område dit folk söker sig.

Peter Borring uppehöll sig också vid lammnäringen som växer, samtidigt som tillgången på svenskt lammkött är mindre än efterfrågan. Men han såg stora faror för denna näring i och med rovdjurens utbredning.

– Jag har tidigare sagt att varje tätort med minst 20 000 innevånare borde hysa minst ett vargrevir. Lammen tystnar, men det förstår inte de som bor i stan. Men med vargrevir där de bor kanske de skulle göra det.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share