Invigning av ny tankstation

Tommy Larsson, Östra Ämtervik, är först ut någonsin att Gun och Lennart Möller har fyllt sin tank med diesel. Här står bilarna på kö. fylla diesel från en tank på orten.

Tommy Larsson, Östra Ämtervik, är först ut någonsin att fylla diesel från en tank på orten.

ÖSTRA ÄMTERVIK (VB)

Från och med nu finns det en dieselpump i Östra Ämtervik, något som aldrig funnits tidigare, men som många frågat efter. Här fortsätter man att utveckla landsbygden. Anna Larstorp, som driver affären sedan maj 2015, säger att östämtingarna är väldigt måna om att affären med sin tankstation ska få vara kvar och är därmed väldigt köptrogna. De är också mycket hjälpsamma och kommer själv mant och erbjuder sig att hjälpa till.

– Jag är förstås otroligt tacksam för detta säger Anna Larstorp, som idag bjuder besökarna på nävgröt med fläsk och kaffe med dopp.

PR Green Petroleum är ett expansivt Falköpingbaserat företag med ett hjärta som klappar extra mycket för landsbygden.
– Vår främsta ambition är att se till att det finns drivmedel även på den lilla orten, säger Håkan Pettersson, PR Green Petroleums representant på plats.

– I dagsläget finns vi nu på 23 platser runtom i Sverige och ytterligare tre ska sättas upp i år. Vi kommer aldrig att vara billigast men heller inte dyrast och den som vill kan teckna sig för ett särskilt GP-kort att tanka med, säger Håkan Pettersson.

Först ut att tanka diesel är Tommy Larsson Östra Ämtervik, som har sett till att hans företagsbilar finns på plats. De har radat upp sig för att fylla tankarna.

– Bygdens företag måste stötta lanthandeln, säger Tommy, som tycker att det är toppen att han kan tanka bilen på hemmaplan dygnet runt.

– Det drar kunder till affären också och det är det bästa, säger Tommy glatt. Kommunalrådet Tobias Eriksson ersätts idag av Linda Johansson, som håller ett tal vid pumpen.

– Vi är alla måna om att landsbygden ska leva och vi har ett gemensamt ansvar för detta var vi än bor i kommunen. Det är bra om så många som möjligt stannar upp och handlar i lanthandeln och tankar, då får vi också behålla denna service, säger Linda Johansson, som berömmer Anna Larstorps energi och framåtsträvan och säger att Anna är en riktig eldsjäl.

På plats idag är också Moelvens representanter. Pär Sundeskog går omkring och pratar skog med besökarna, Andréas Lunnefjord talar om röjning och bra priser samt Ingmar Sköld från företaget Foran, som förespråkar hur bra det är med en skogsbruksplan.
– Vi brukar alltid försöka finnas på plats vid liknande evenemang, det är så viktigt att visa upp sig, säger Pär Sundeskog.

Moelven delar ut färgglada kepsar dagen till ära. Anna Larstorp har sin sambo Henrik Jansson med idag. Han har slutat sin anställning i en bygghandel i Deje för att bistå Anna i affären.

– Nu finns det till och med skruvmejslar, skottkärror och lövkorgar här i affären, säger Henrik och skrattar. Henrik är en så kallad månskensbonde och har sju kossor därhemma i Arvidstorp.

– Vi håller på och bygger ett kök innanför affären för att kunna laga mat till catering. Där kommer jag att vara, säger Anna.

Henrik ska ta hand om kunderna i affären. Dottern Matilda brukar hjälpa till på lördagar för att Anna ska få lite ledigt.
– Köket planeras vara klart i november så jag hoppas att vi kan få beställningar på julbord, säger hon.
Man önskar verkligen att Östra Emterviks lanthandel ska få ett rejält uppsving med sin diesel och cateringverksamhet!

Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON

Share