Hett Riksmästerskap i Nykvarn

Det var hårt om tredjeplatsen i damernas skeet. Det blev särskjutning mellan Tove Olai och Inger Eriksson.

Det var hårt om tredjeplatsen i damernas skeet. Det blev särskjutning mellan Tove Olai och Inger Eriksson.

SÖDERTÄLJE/ NYKVARN (JB)

Det var i flera bemärkelser ett hett Riksmästerskap som genomfördes på jaktskyttebanan i Nykvarn. Det var oerhört varmt de båda dagar som mästerskapstävlingarna gick av stapeln och det var täta toppstrider som avgjordes. Sen förekom det en del meningsskiljaktigeter när det gällde tolkning av regler.

Bredden var stor åldersmässigt på deltagarna allt från de yngsta i Lilla RM, som var mellan 6 – 11 år, via Öppen klass till Veteran+. Eftersom det inte är ovanligt med flera i familjerna som ägnar sig åt jaktskytte, så blir det hela lite av en familjefest, där gemenskapen mellan deltagarna också är viktig. Något som sedan ändras totalt då det är dags för själva tävlingsmomentet, där skyttana går in i sin egen bubbla. All tävling kräver självfallet koncentration på uppgiften och i just skytte är detta viktigare än någonsin.

Det var Stockholms Viltvårdsförbund som stod som inbjudare och tävlingen genomfördes på JRF Nykvarn/ Södertäljebanan. I spetsen för det hela stod Börje Karlsson. Banan ligger onekligen lite avsides långt inne i skogen, men å andra sidan alldeles utmärkt för att ägna sig åt skytteverksamhet, utan att störa närboende. Att anläggningen ligger i skogen innebär också att vindförhållandena är bra.

Det var som sagt oerhört varmt under tävlingshelgen den 23-24/7. Något som också påverkade skyttarna. Bra fysisk kondition var inte alls oväsentligt. Någon yttrade i samband med särskjutning på älgbanan att tröttheten gjorde sig påmind och därmed sjönk även förmågan till koncentration. Resultaten blev också därefter.

Det förekom en del olika åsikter när det gällde särskjutning beträffande jaktstigen, eftersom det enligt de skrivna regler som finns, inte ska förekomma. Endast i undantagsfall ska det ske och då endast då två medaljörer inte kan skiljas på annat sätt. Tävlingsledningen beslutade emellertid om särskjutning och så blev det.

Om det nu var varmt och soligt under helgen, så passade åskan på att göra sig påmind med tillhörande regn i samband med prisutdelningen. Då hade Börje Karlsson hjälp av Göran Nygren, vice ordförande i kommunstyrelsen i Nykvarn.

Hans Fredlund blev riksmästare bland herrarna och i damklassen segrade Annika Johansson, medan Jonathan Nye land knep förstaplatsen bland juniorerna. Beträffande Lilla RM segrade Kasper Nilsson i den äldre gruppen, medan Felix Ek vann bland de yngsta. Lagtävlingen vanns av distrikt 18.

Avslutningsvis tackade förbundsstyrelsens representant på plats, Preben Garner, arrangörsklubben för arrangemanget och bjöd in till nästa års RM, som kommer att avgöras i Orsa.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share