Här sätts hästen i första rummet

En clinic till förmån för Ukrainas hästar

Lindgårdens Ridcenter i Grebo var platsen för en clinic som gavs till förmån för Ukrainas hästar.

GREBO (JB)

Rika erfarenheter och kunskaper förmedlades till deltagarna i den clinic som gavs på Lindgårdens Ridcenter. Intäkterna gick till förmån för Ukrainas hästar.

Lindgårdens Ridcenter i Grebo var platsen för en clinic som gavs till förmån för Ukrainas hästar. Familjen Stensson stod för arrangemanget och upplät gratis sin anläggning. De stod även för ett uppskattat fikabord, fullt med hembakade godsaker.

Det var tre toppnamn som höll i programmet. För hästintresserade är säkert Ulla-Carin ”UC” Carlsson-Lindkvist, Anders Eriksson och Katja Ellingsen Stensson välkända.

UC, har en trettioårig bakgrund i ridande polisen i Stockholm, hon har haft utbildningsansvaret där. Hon har skrivit böcker om häst och numera håller hon kurser i SäkerHäst.

Parallellt med kurserna runt om i landet har engagemanget för Ukrainas hästar och hästägare mynnat ut i flera resor dit.

Anders, har en mycket lång och väldigt bred erfarenhet av häst. Hans verksamhet som hästföretagare har bland annat inkluderat hovslageri och undervisning i körning samt olika sorters köruppdrag.

Deltagande i VM och arbete på Kungliga Hovstallet är ytterligare par av meriterna på hans omfattande lista som även inkluderar framtagande av en hel del utbildningsmaterial. Kort och gott så har han snart nog ”gjort allt” som har med hästar att göra.

Redan som treåring satt Katja, på inrådan av en sjukgymnast, på hästryggen för att träna upp balans, koordination, styrka med mera i hennes vänstersida. Idag är hon pararyttare i dressyr och med erfarenheter från internationella paratävlingar. Hon har även deltagit som vanlig tävlande i dressyr i Sverige. Nu har hon åter sikte på Paralympics. Hon har haft femton egna ridelever.

De här tre delade under några timmar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Mycket förevisades med Emy Lundquists vackra svarta tvååriga barockpinto Liza som klarade utmaningarna galant och med den äran.

Katja delade med sig av anpassning både av och till hästen.
– Jag har alltid varit väldigt rädd om mina hästar så de inte skulle bli skadade för att jag snedbelastat dem. Jag har utvecklat en kroppsmedvetenhet så hästarna är näst intill raka fast jag är sned. Jag har ju, ingen känsel i vänstersidan. Jag känner höger fot och stigbygeln och höger tygel. För mig är det verkligen en utmaning.

Mycket kom att handla om att förstå hästen, tolka signaler, kommunikation mellan häst och människa, inlärning, Det var en hel del psykologi i bilden. Anders Eriksson visade tömkörning, longering och en del om grimmor och bett.
– Vi måste ha ett gemensamt språk. Om hästen har förstått signalerna kan man liksom prata i lugn och ro. Man tror sig ofta veta vad hästen tänker, men har ingen aning om det.

UC berättade om och visade miljöträning. Moment som att låta hästen gå genom okända ”hinder” till exempel bland ballonger, paraplyer eller att låta hästen passera genom en vertikalt hållen presenning ingick i miljöträningen.

– Allt en häst gör har en orsak, sa UC. Det gäller bara för oss att hitta alla orsaker.

Arbetet som organisationen Equus Caballus Rescue Foundation, ECRF, bedriver för att hjälpa Ukrainas hästar och hästägare presenterades också under dagen. Clinicen gavs ju till förmån för dessa. Ulla-Carin ”UC” Carlsson-Lindkvist kunde berätta om förhållanden i Ukraina som, beroende på var man befinner sig är liknande våra eller så hemska att de inte låter sig beskrivas med ord. Kompletterande till bildspelet och berättelsen hade UC satt upp en liten utställning med foton från resorna.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share