Håll koll på ditt husdjurs juver

Tidig upptäckt av juvertumör kan rädda din hund eller katts liv

Risken att drabbas av juvertumör ökar med tikens ålder och är vanligast hos medelålders och äldre okastrerade tikar men riskökningen sker redan från att tiken är fem, sex år gammal. Bild: PIXHILL

SVERIGE (JB)

Bröstcancer är tyvärr inte bara ett mänskligt problem – faktum är att risken för att tikar drabbas av juvertumörer är ännu större. Honkatter är inte lika drabbade, men tyvärr är det ingen ovanlig diagnos.

– Det är hög tid att öka kunskapen och forskningen om en av de vanligaste cancerformerna som drabbar våra fyrbenta familjemedlemmar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för Sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Varje år drabbas tusentals tikar och katthonor av juvertumörer. Statistik från Agria visar mer än 5 000 tikar och 600 katter bland Agrias försäkrade djur drabbas av juvertumörer.

Risken att drabbas ökar med åldern. De mest drabbade hundarna och katterna är okastrerade och över sex år.

Precis som för kvinnor, är tiden avgörande för tikens eller katthonans framtida hälsa – ju tidigare tumören upptäcks och behandlas, desto större är möjligheterna till ett fortsatt friskt liv.

Risken att drabbas av juvertumör ökar med tikens ålder och är vanligast hos medelålders och äldre okastrerade tikar men ökningen sker redan från att tiken är fem, sex år gammal.

Tikar som inte ska verka i avel och kastreras tidigt löper mindre risk att drabbas. Vissa raser drabbas oftare som exempelvis boxer, engelsk springerspaniel och dobermann.

De vanligaste symtomen är samma som hos kvinnor, det uppstår en eller flera knölar i juvervävnaden. Undersök hunden genom att lägga den på sidan och känn igenom längs med båda juverraderna från frambenen till ljumskarna.

Tikens juver sitter utmed bukens och bröstkorgens undersida och knölen uppkommer ofta i de bakre juverdelarna, men alla juverdelar kan drabbas. På ett tidigt stadium kan tumörer känns som riskorn eller grus. En knöl eller ojämn struktur i juvret är inte alltid detsamma som en tumör.

Juvertumörer är en av de vanligaste cancerformerna även hos våra katter. Allt för ofta är det allvarligt läge för katthonan eftersom minst 80 procent av kattens juvertumörerna är elakartade.

Som för alla typer av tumörer är det viktigt att juvertumörer upptäcks på ett tidigt stadium för en bättre prognos. Då minskar risken att den hinner sprida sig till andra inre organ. En eller flera knölar i juvret kan vara en juvertumör. Ytterligare ett symtom kan vara att katten besväras av knölen och därför börjar slicka på och runt området kring knölen.

Katter som är okastrerade lever med en ökad risk att drabbas av juvertumörer. Detsamma gäller för katthonor som äter p-piller. Därför är det bättre att kastrera en honkatt om den inte ska användas inom avel.

Share