Från järnbruk till kvarn

Gamla kvarnar som fortfarande mal prima mjöl.

Gamla kvarnar som fortfarande mal prima mjöl.

NORRKÖPING (JB)

Det har malts mjöl i Orga kvarn, Skärblacka, sedan 1780-talet då kvarnen byggdes. Runt kvarnen finns de historiska vingslagen om än osynliga. Men faktum är att just på platsen där Orga kvarn ligger har det på 1700-talet funnits ett järnbruk med en av Sveriges första stångjärnshammare.

I järnbruket tillverkades delar till regalskeppet Vasas kanoner. Tiderna förändrades, järnbruket flyttades till Boxholm och kvarnen byggdes av stockar hämtade från Grensholmsskogarna.

Idag drivs Orga kvarn av Lennart Nyman som är kvarnens fjärde generation mjölnare men inom en snar framtid kommer den femte generationen att träda in då Lennart ämnar skriva över sina aktier på barnen Rickard och Ann-Louise. De finns redan med i företaget men än så länge endast som anställda. Rickard är mjölnare med ansvar över mjölproduktionen och Ann-Louise ansvarar för kvarnbutiken där hon säljer allt från alla sorters mjöl, kaffe och te till presentartiklar, djurfoder och djurtillbehör.

– Den förste mjölnare Nyman hette Georg och var verksam i Bobergs kvarn i Vånga. Han och min farfar Gustav arbetade tillsammans som mjölnare fram till dess att farfar flyttade till Hällestad där han jobbade ett antal år i den kvarnen. 1936 flyttade farfar med sin familj hit och övertog Orga och drev kvarnen fram till 1973. Då blev det min pappa Gerry och hans bror Yngve som tog över och drev kvarnen vidare till 1984. Då var jag tjugo år och tog i min tur över min farbror Yngves del.

Pappa och jag jobbade därefter tillsammans som mjölnare men han blev sjuk 1989 och då kom min bror Leif in i bilden. Han hade precis slutat nionde klass och han hade inget annat val än att börja arbeta på Orga kvarn. Samma dag som han slutade skolan och vi kom hem från skolavslutningen stod det brandbilar på gården. Som tur var hade inte kvarnen brunnit upp utan elden hade stannat vid maskinerna men det blev nog så besvärligt eftersom det tog åtta veckor innan saneringsarbetet var klart. Leif var tvungen att hjälpa mig och sedan den dagen blev han kvar på Orga.

För två år sedan valde han dock att kliva av för han kände att det var dags att göra något annat i livet. Han har en liten gård utanför Skärblacka där han driver fårfarm och han kör också buss så nu har han fått välja vad han vill göra i sitt liv, berättar Lennart. Lennarts fru Camilla finns med i firman och hon ansvarar för all administration samt Lennarts mamma Inger som ser till att varor packeteras och blir klara för försäljning.

– Det är mycket näthandel, folk vill ha sina varor ända fram till dörren så det pysslar jag med trots att jag är pensionär, säger Inger men tillägger att det är roligt att fortfarande få vara med i kvarnen precis som på den tiden då hon jobbade ihop med sin make Gerry som efter en tids sjukdom avled 2007.

Rickard och hans sambo Ida har tillsammans sonen Vincent som snart fyller ett år. Han verkar hemtam i Orga kvarn och ser förnöjsam ut där han sitter mitt i gänget Nyman. Även om han inte ännu är medveten om det så finns redan planer för framtiden åt lille Vincent.
– Min förhoppning är att han vill börja jobba här och ta över den dag jag och syrran inte längre orkar hålla på, säger pappa Rickard och får medhåll av de övriga.

För att fira att det är 80 år sedan Gustav Nyman övertog Orga kvarn bjuds alla kunder på kaffe och hembakade bullar där Orgas egna vetemjöl är stommen i degen, samt öppet hus så den som vill kan få se hur det går till att mala mjöl.

– Min farfar Gustav med sitt kunnande och allt han gjorde här på Orga har blivit en förebild för mig. De valsar och siktar som farfar installerade under 1960-talet finns fortfarande kvar och står för huvudproduktionen av mjöl än idag. Man behöver faktiskt ha ett handlag för att klara av att vara mjölnare. Jag ser att Rickard är skicklig och mycket noggrann i det han gör och den dag då han tar över verksamheten vet jag att Orga kvarn är i goda händer. Fast jag tänker faktiskt jobba kvar här så länge jag lever även om det då är Rickard och Ann- Louise som har huvudansvaret, säger Lennart bestämt.

Orga kvarn är väl värt ett besök och när köpen är avklarade går det bra sätta sig bakom kvarnen och njuta av spegelblänket från kvarndammen.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share